Két újabb szegedi orvost és egy ügyvezetőt gyanúsítanak a nyomozók az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben

Újabb két szegedi orvost és egy szintén szegedi cégvezetőt gyanúsítanak az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben, így már negyvennégyre nőtt a költségvetési csalással gyanúsítottak száma, erről írt a police.hu oldalon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán.

A gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos nyomozásokat tizenkét nyomozócsoport folytatja. A három új gyanúsítottat kedden fogták el a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a KR NNI és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nyomozói. Lakásaikban, valamint a cég telephelyén az üggyel kapcsolatos iratokat, eszközöket és készpénzt foglaltak le.

A közlemény szerint egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég – a nyomozók által beszerzett bizonyítékok alapján – 2018 és 2022 között mintegy 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után. Az illegális tevékenységet a cég ügyvezetője irányította három orvost is beszervezve az ügyletekbe. Az orvosok közreműködtek a visszaigénylésekben azzal, hogy vényekre különböző ortopéd termékeket írtak fel általában vizsgálat nélkül, mindezt annak ellenére, hogy a betegeknek nem is volt szükségük segédeszközökre. A csapat egyértelműen arra törekedett, hogy minél nagyobb haszonra tehessen szert a rendőrség szerint.

A nyomozás arra is fényt derített, hogy egy szociális intézmény padlásán zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, amelyek nagy része nem is megfelelő minőségben lett legyártva. A termékek között voltak ülőkorzettek, chenaeu-k (vagyis fűzők), járógépek, járókeretek, kerekesszékek, rollátorok, illetve botok.

Fotó: Police.hu

Az elfogott orvosok egyike kapcsolatban állt egy másik, kisebb szegedi céggel is, amely szintén gyógyászati segédeszközöket gyártott. Náluk is többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat. A keddi összehangolt akcióban elfogott két orvost, valamint az ügyvezetőt gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás gyanúja miatt; az orvosokat bűnügyi őrizetbe vették, a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik. Rajtuk kívül gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben érintett harmadik orvost is, aki a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már szintén gyanúsított, és jelenleg letartóztatásban van.

Az illegális tevékenységet irányító és a három orvossal kapcsolatban álló nagyobb cég vezetőjét is meggyanúsították. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, őt a Baranya vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már korábban gyanúsítottként kihallgatták. A kedden elfogott három emberrel együtt az ügycsoportnak 44 gyanúsítottja van: 18 orvos, 14 cégvezető, 9 alkalmazott és 3 orvosi asszisztens. Jelenleg a 2 őrizetben lévő orvos mellett a visszaélések miatt 15-en vannak letartóztatásban, 11-en bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek a rendőrség szerint.