A szegedi Alkimista a 25 legjobb vidéki étterem közé került a Dining Guide idei listáján

A nemrég 2 Michelin csillaggal is jutalmazott tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számontartott Audi–Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megrendezett díjátadón.

A Dining Guide Étteremkalauz TOP10+2-es listájára idén a Platán Gourmet mellett a Salt Budapest, a Rumour by Rácz Jenő, a Babel Budapest, az esztergomi 42 Restaurant & Bar, a Costes Downtown, az Essencia Restaurant, a Costes Restaurant, a Borkonyha, a Spago by Wolfgang Puck, a Mák Restaurant és az Onyx műhely került.

Szegednek sem kell azonban szégyenkeznie, az Alkimista a közösségi oldalukon osztotta meg, hogy a Dining Guide 2023-as rangsora szerint országosan 36. helyet szerezték meg a legjobb 100 magyar étterem listáján. Mint fogalmaznak, ilyen magasra nem pozícionálta még soha a munkájukat a hazai kalauz. Mindemellett ott vannak

a 25 legjobb vidéki étterem, valamint a 7 legjobb progresszív magyar konyha között is.

Az Alkimistáról legutóbb tavaly novemberben írtunk, akkor egy másik szegedi étterem mellett nyerték el a Michelin-tányér minősítést a budapesti díjátadón.

Fotó: Alkimista / Facebook

A közlemény szerint a tesztelők idén nagyobb figyelmet fordítottak az alternatív vendéglátóhelyekre, közülük a 2023-as év legjobbja a miskolci Il Baffo by Avalon lett. A TOP10+2-es ranglista felállításában idén is a Michelin Guide korábbi igazgatója, az olasz Fausto Arrighi segédkezett, aki vezető tanácsadói jelenlétével hetedik éve segíti az Étteremkalauz munkáját. Az Év cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év innovatív konyhája címet pedig a 42 Restaurant szerezte meg. Az Év Szerethető Étterme díjjal a balatonszőlősi Casa Christa éttermet jutalmazták, az idén új díjkategóriaként bevezetett Év szállodája címet pedig a budapesti Matild Palace Luxury Collection Hotel nyerte el.

A Szulló Szabina–Széll Tamás páros (Stand) lett az Év séfje, míg az Év szervizemberének Németh Gergelyt választották a Felix Kitchen&Barból. Idén is díjazták az ifjú séftehetségeket, közülük a Bocuse d'Or világdöntőjében bronzérmet szerzett Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év sommelier-je díjat pedig Becker Gábor (Kollázs – Brasserie&Bar) kapta meg. Az Év Borválasztéka díj nyertese a Botaniq Turai Kastély & Clarisse étterem lett, míg az életműdíjat Zsidai Ilona nyerte el.

A tavaly bevezetett díjkategória, a Dining Guide Best of the Best tagjai a budapesti Stand és a váci Mihályi Patisserie maradtak. A Dinig Guide étteremkalauz 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Év étterme és TOP10 étterem díjakat. A bírálók idén az átlagosnál több éttermet látogattak végig, a magyarországi vendéglátóhelyek gyakoribbá vált megnyitása, zárása és koncepcionális változásai miatt.