Két szegedi étterem is elnyerte a Michelin-tányér minősítést a csütörtök esti budapesti díjátadón

Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel – írja az MTI.

Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.

A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Balázs (Clarisse étterem, Tura) vehette át.

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).

Bár a közlemény a Michelin-tányér minősítést kapott éttermeket nem sorolja fel, a Dining Guide már korábban megjósolta, hogy ajánlásra esélyes vidéki éttermek közül mind az Alabárdos (Tóth Pál), mind az Alkimista Kulináris Műhely (Katkó Krisztina) versenyzik Szegedről.

Végül mindketten nyertek, utóbbi közösségi oldalán tette közzé a hírt.

Mint az Alkimista írja, a Michelin Guide, mint a galaxis legtekintélyesebb gasztronómiai kalauza”, a 2022-es magyar nemzeti válogatásban ajánlott étteremként jelöli a szegedi éttermet. Hatalmas öröm nekünk, s reméljük Szegednek is: ebben a városban étterem még soha ezelőtt nem teljesített ilyen magas nemzetközi színvonalon. Gratulálunk az Alabárdos csapatának is!” – teszik hozzá. Az Alkimistának az Emmarozs is gratulált, mint követendő példa.

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A csillagok és az egyéb minősítések jelentése a következőképpen néz ki:

  • Egy csillag: Kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni.
  • Két csillag: Az étterem megér akár egy hosszabb kitérőt is.
  • Három csillag: Kivételes minőségű konyha, amely meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.
  • BIB Gourmand: Jó ár-érték arányú étterem, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet.
  • Plate/Tányér: Ajánlott étterem.
  • Zöld Csillag: Az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismeri el.

Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az eredményhirdetés előtt emlékeztetett arra, hogy a Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek. A mostani esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, hiszen a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet minőségi turizmus – hangsúlyozta.

Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az első magyarországi Michelin Guide megmutatja: a gasztronómiai minőség az ország számos pontján jelen van.

Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója felidézte, hogy az étteremkalauz 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda először Michelin-csillagot. Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik közölte Gwendal Poullenec.

Fotó: Alkimista / Facebook