Kiderült, mennyivel árazták túl a 2018-ban Szegeden is osztogatott, uniós pénzből vásárolt élelmiszercsomagokat

„Ma is folytattuk a segélycsomagok osztását, ahol sok kedves emberrel találkozhattam” – ezt még 2021. október végén posztolta képviselői Facebook-oldalán Mihálffy Béla. Az Átlátszó perelt és nyert is, így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) ki kellett adnia az adatokat az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagok kapcsán, és így kiderült, hogy a közbeszerzés nyertesei milyen áron kínálták a csomagba tett élelmiszereket 2017-ben. Brutális túlárazást mutatnak a számok – fogalmaz a lap.

Az első, 2018-ban megrendelt csomagba 1,5%-os tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső tészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom és löncshúskonzerv került. A 2020-as árakat alapul véve bemutatták már korábban is saját számítással, hogy a legolcsóbb nagykereskedelmi ajánlat 33 százalékkal alacsonyabb, de a legdrágább kosár is 24 százalékkal olcsóbb volt a közbeszerzés nyertesénél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Mihálffy Béla fideszes képviselő kétszeres áron beszerzett segélycsomagokkal jótékonykodott Kiskundorozsmán

„Ma is folytattuk a segélycsomagok osztását, ahol sok kedves emberrel találkozhattam” – ezt posztolta képviselői Facebook-oldalán Mihálffy Béla október végén. Az Átlátszó írta meg, hogy a Fidesz-KDNP szegedi képviselője egy 10 milliárdos uniós program keretében a szegényeknek szánt csomagokat osztogatta. Volt azonban egy kis bibi: majd' a dupláját számolták el csomagonként, mint amibe került volna egy nagykerben vásárolva ugyanazt.

Mára viszont a bíróság döntésével ki kellett adni a valós árakat, mellyel a csomagban lévő termékeket beszerezte az SZGYF. Emlékeztetnek, egy liter tej 2017-ben (mivel a segélycsomag közbeszerzése 2017-es volt) a KSH szerint 205 forintba került, de az akciós katalógusok szerint ennél olcsóbban is meg lehetett venni. Az SZGYF által koordinált, 2018-ban indult alprogram során a szegényeknek szánt élelmiszercsomagokra három cég adott ajánlatot, a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt., akik sorban 684, 781 és 516 forintért adták a tejet.

Az Átlátszó cikkében megjegyzi, bár itt egy 9,5 milliárdos keretszerződésről beszélünk, nem pedig egy kisbolti bevásárlásról, a Metro 2017-ben bruttó 159 forintért adta a 1,5%-os Riska tejet. A közbeszerzésen a fentiek szerint pedig a tej ára 516 forintra ugrott, ez volt ugyanis a legolcsóbb ajánlat. Vagyis sokkal több segítség kijöhetett volna a programból, ha piaci áron szerzik be a termékeket a nehéz helyzetben lévőknek, ehelyett viszont alaposan túlárazott csomagokat osztottak. A logisztika pedig a közbeszerzés szerint csomagonként 375 forintból is megoldható.