Elmoshatja az eső a borfesztivál pénteki nyitányát, akár szerdáig kitarthatnak a zivatarok

Délnyugat felől mediterrán ciklon felhőzete húzódik fölénk, ezért egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani az Időkép előrejelzése szerint. Péntek délután délnyugaton az ég is megdörrenhet. A legkevesebb csapadék holnap estig északkeleten várható, itt előfordulhatnak olyan tájak, ahogy egyáltalán nem is fog esni. 

Az ország nagy részén viszont kiadós, 10 mm-t meghaladó mennyiségű esőre lehet számítani, Szegeden az 5–15 mm-es sávban bármi előfordulhat. Mindeközben nyugaton, délnyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén akár

20–30 mm eső is összegyűlhet péntek éjfélig.

Az eső, záporok mellett délutántól délen, délnyugaton zivatarok is kialakulhatnak, környezetükben felhőszakadásra, viharos széllökésekre kell számítani. A keleti-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is többfelé lesz élénk, erős. A hét utolsó munkanapján, a borfesztivál nyitónapján melegünk sem lesz, a csúcshőmérséklet csupán 18 fok között alakul majd Szegeden. Az eső miatt ráadásul előfordulhat, hogy nem jár majd a nosztalgiavillamos sem.

Szombaton főként az ország déli-délnyugati felén lehetnek záporok, zivatarok, majd vasárnap újabb kiadós esőt okozó csapadékzóna érkezhet, mely az addig szárazon maradt északkeleti tájakra is jelentős csapadékot hozhat. A Szegedre vonatkozó hosszabb távú előrejelzések (ez még változhat időközben a bizonytalanság miatt) szerint szerdáig kitart majd a csapadékos idő, összesen akár 30–35 milliméter is hullhat addig elszórtan.

Forrás: Időkép.hu