Szegedi szalámis kiállítás nyílt a fővárosban, itt vannak a díjazott alkotások

A bő másfél évszázados múltra visszatekintő PICK és a generációk ízemlékeit meghatározó szalámis élmények inspirálták azokat a grafikusokat, akiknek alkotásokból kiállítás nyílt Buda kulturális főutcájában, a Bartók Béla úton, a BBBKultPont Galéria és Közösségi Térben. A tárlaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) korábbi és jelenlegi hallgatói mutatják be többek között azokat a műveket, amelyek szalámihoz kapcsolódó ízemlék-történeteiket keltik életre. 

A PICK – aminek téliszalámijait épp nemrég vetettük össze több országban, hogy hol mennyiért lehet beszerezni – közleményében azt írják, a szegedi szalámivállalat a téliszalámival „már-már művészi szintre emelte a hagyományokat megőrző, de folyamatosan megújuló, különleges és időtálló termékek létrehozását”, amelyekhez generációk emlékei kötődnek. Ez adta az ötletet tehetséges grafikusok felkérésére, akik által nem megszokott módon tudnak felelevenedni ezek az emlékek.

Márciusban ilyen alkotások debütáltak a PICK szalámik mellé csomagolt vászontáskákon, majd útnak indult a legnagyobb magyar húsipari márka és a MOME közös művészeti kollaborációja. „A PICK mindig is fontosnak tartotta, hogy a több mint 150 éves hagyományaira építve lépést tartson a korral, folyamatosan új fejlődési irányokat kijelölve az értékteremtésben, az utánozhatatlan ízekhez kapcsolódó emlékek és élmények művészi szintre emelt megőrzésében, átadásában újabb és újabb generációk számára” – mondta a kiállításmegnyitón Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazat stratégiai és marketingigazgatója.

A MOME, több generációt is képviselő, alumni és jelenlegi hallgatóinak munkáit szakmai zsűri értékelte, és ezek közül díjazta is a legjobbakat a május 8-ai megnyitón. Alumni hallgatók között hirdetett díjak:

  1. díj: Kárpáti Tibor, munkájának – Szabadkai út 18.
  2. díj: Békés Rozi, munkájának – PICK
  3. díj: Földi Viktor, munkájának – Három másodperces szabály

Hallgatói különdíj: Bencsik Beáta, munkájának címe Reggeli Picknik; a PICK különdíja: Kara György, munkájának címe PICK-AT-ALL-TIMES.

Kárpáti Tibor - 1. helyezett - Szabadkai út 18

Békés Rozi - 2. helyezett

Földi Viktor - 3. helyezett, Három másodperces szabály

Kara György - PICK-AT-ALL-TIMES, PICK Különdíj

Bencsik Beáta - Hallgatói különdíj - Reggeli Picknik