Megszavazták a bölcsődei gondozási díjak emelését és Barnák László kinevezését is a mai közgyűlésen

Az év második közgyűlésén éles vita alakult ki az IKV működéséről, a gyermekgondozási díjak emeléséről, az inflációról és az önkormányzatok kormányzati támogatásáról, egyes kérdésekben azonban konszenzus volt a felek között.

Az év második közgyűlésének napirend előtti felszólalásait Kozma József, MSZP-s képviselő nyitotta meg, aki a pedagógussztrájkról, a kormány oktatási intézkedéseiről és a tanárok helyzetéről fejtette ki gondolatait, ezt követően Urbán Tamás, Momentumos képviselő szólalt fel a magyar postarendszerrel kapcsolatban. Német Ferenc és Haág Zalán kormánypárti képviselők több ponton is bíráltak a polgármester frakciójához tartozó politikusok felszólalásait. Koromné Fenyvesi Rózsa, a DK önkormányzati képviselője szintén az oktatásról és a tanárok helyzetéről beszélt.

A napirend előtti felszólalások után a közgyűlés jelentős többséggel megszavazta a napirendet. Elsőként Kovács Tamás alpolgármester szólalt fel, aki az önkormányzat eddigi szociális és gazdasági döntéseiről beszélt, emellett megkérte a közgyűlést, hogy támogassák a gyermekgondozási díj emeléséről szóló előterjesztését. A Fidesz-KDNP politikusai hangsúlyozták, hogy a kormány folyamatosan nagy összegekkel támogatja Szeged működését, emellett az IKV működésének felülvizsgálatát is kérvényezték (bár az önkormányzati cég felügyelőbizottságában ül a Fidesz helyi frakcióvezetője, a mai közgyűlésről távolmaradó Tápai Péter is), de szó esett a brüsszeli szankciókról, az uniós forrásokról és az inflációról is, ez utóbbi kapcsán heves vita alakult ki a fideszes képviselők és Binszki József, DK-s alpolgármester között.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Haág Zalán erősen kritizálta a bölcsődegondozási díj emeléséről szóló előterjesztést, szerinte az önkormányzat a „bölcsődéseket és azoknak szüleit akarja megsarcolni”, illetve bírálta a városvezetésnek és a Szegedi Tudományegyetemnek a nem túl felhőtlen viszonyát. Binszki József alpolgármester megvédte az előterjesztést és kiemelte, hogy „a kormány nem a saját pénzét, hanem a mi adónkat, a mi pénzünket osztja szét támogatások címén az önkormányzatoknak, azt szét kell osztania”.

A frakcióhozzászólásokat a kormánypárti képviselők kezdték, majd heves szóváltás alakult ki Német Ferenc és Binszki József között, leginkább a 2010 előtti gazdasági állapotokról, az önkormányzati cégekről és egymás életkoráról volt szó.

Fodor Antal, a DK politikusa hangsúlyozta, hogy az IKV a „25%-os orbáni infláció és a romló gazdasági körülmények mellett is képes működni”, kiemelte, hogy a szegedi szociális bérlakásprogramot teljesen önerőből valósítja meg, állami támogatások nélkül, emellett beszélt a zöldpolitikai intézkedésekről, a lakásfelújításokról és a szakemberhiány pótlásáról, a képviselő kérvényezte az IKV 2022-es beszámolójának elfogadását.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Chovanecz Kata – aki a közgyűlés kezdetétől fogva kizárólag a lakások kérdéséről beszélt – szeretne törvényes működést látni az IKV-nál, jogcím nélküli lakásbirtoklásokra hivatkozott és a cég teljeskörű felülvizsgálatát kérte. Botka László polgármester válaszában arra kérte a fideszes képviselőt, hogy tegyen javaslatokat arra, hogy melyek azok a „tudásukból élő” emberek, akiknek önkormányzati lakást kellene juttatni Szegeden, mivel kormánypárti képviselők bírálták a városvezetést, amiért nem adott szolgálati lakást a mentősöknek a lakhatási jogviszony lejárta után. Kozma József szocialista képviselő szerint méltányosságra van szükség egy önkormányzati cég esetében is.

A gyalogátkelőhely-fejlesztésekkel kapcsolatban Haág Zalán, KDNP-s politikus megjegyezte, hogy „ha nem is 100%-ban önkormányzati forrásból”, de az önkormányzat végre hasznos fejlesztéseket is képes végrehajtani. Német Ferenc megköszönte a kormánynak, hogy ennyire konstruktívan működik együtt a várossal és sok beruházás, pályázat valósulhat meg, a teremben halk nevetés volt a reakció.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának személyével kapcsolatban Botka László hivatkozott az úgynevezett színháztörvényre, amely szerint a szakmai bizottság javaslata lényegében már jogerős, így a hivatalos döntés szerint Barnák László az új főigazgató. Szóba került a könyvtárigazgatói poszt megüresedése is, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fokozatos Bajai útra költöztetése is, ezt a döntést egyébként a fideszes képviselők is üdvözölték. A szünet előtt egyhangúan megszavazták Nyilasi Zoltánt Tápé önkormányzati képviselőjének, aki helyben le is tette az esküt.

A szünet után a közgyűlés többséggel elfogadta az önkormányzati cégek 2022-es beszámolóit, egyhangúan megszavazták Barnák Lászlót a Szegedi Nemzeti Színház élére és Gyüdi Sándort a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának, illetve a Máltai Szeretetszolgálat költöztetéséről is egyhangú döntés született.

A bőlcsödei gondozási díjak megemeléséről szóló tervezet megszavazása után így fognak megemelkedni a gyermekgondozás költségei: az eddigi 200 forintos bölcsődei ellátási napidíjat szeptember 1-től 300 forintra, majd 2024. január 1-jétől 400 forintra emelik. Az alapellátáson túli szolgáltatásoknál az időszakos gyermekfelügyelet díjai pedig az alábbiak szerint növekednek:

  • óradíjának 300 forintról 500 forintra,
  • az öt órás bérlet árának 1250 forintról 2000 forintra,
  • a tíz alkalmas bérlet árának 2500 forintról 4000 forintra
  • a korlátlan időszakos gyermekfelügyelet napidíjának 3390 forintról 3990 forintra