„Miért basszátok szét az országomat” – üzenték szülők a költészet napján a Széchenyi téren

Mint ismert, a Magyar Költészet Napját 1964 óta április 11-én, vagyis most kedden, József Attila születésnapján ünneplik Magyarországon. Ekkor számos esemény zajlik a költészet köré szervezve. Részt vett a maga módján az Egységes Szülői Front is, mely szülői szerveződés alapvetően az oktatás szabadságáért, a demokratikus elvekért áll ki, ezzel segítve a tiltakozó pedagógusokat.

A költészet napjára egy akciót szerveztek, mely során számukra fontos üzenettel bíró verseket osztanak meg, amit a város különböző pontján krétával is felírtak. Nem meglepő módon Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című művét választották a Gedói iskola elé felírva, az SZTE rektori épülete elé a Dugonics téri szökőkúthoz, Juhász Gyula versrészlete mellé pedig Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című költeménye került krétával.

Ám ami meglepőbb és szabadszájúbb, az a Széchenyi térre került: Kiss Tibornak, a Quimby zenekar énekesének Varangykirály című alkotása.

A mű még 2017-ben ”került nyilvánosságra”, amikor az énekes Veiszer Alinda vendége volt a HírTv-n, ahol egy elég ütős monológot adott elő a műsorban, alább olvasható a teljes szöveg:

Miért basszátok szét az országomat,
Miért rúgjátok hasba az ápolót,
Miért ültetitek szamárpadba a tanárokat,
Miért szarjátok szájba az álmodót?

Ti még a Sátánnak is túl gecik vagytok,
Még ő is megvet titeket,
Mert a Sátán bátran vállalja magát,
De ti hívőként lettetek hitetlenek.

Másfél millió káposztafej,
Hibbant elméjű hatalmasok,
Mocsár e táj, és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.

De ha lepihentek a büdös sárba
Ugyanúgy, mint a népetek
Én pióca leszek a pusztulásban,
És szívom majd a véretek.

Forrás: Egységes Szülői Front / Facebook