A Hídivásár szervezését elbukó Mocselini Rudolf szerint „arrogáns, hatalommal történő visszaélés”, ami történik

Interjút adott a Szeged365-nek az egyik korábbi szervező, Mocselini Rudolf, akitől az idén elvették a Hídivásár szervezési jogát, miközben ő erről nem is tudott. Az önkormányzat oldalán jelent meg erről egy cikk, melyben részletezték, hogy többek között késedelmes fizetésre, a hulladék többszöri felszólításra történő elszállítására, hirtelen cégcserékre és egyéb problémákra hivatkozva válnak meg tőle, erről a Szegeder is beszámolt.

A korábbi szervezést bonyolító cégtulajdonos – aki a Hídivásár és a Dóm téri adventi vásár atyjaként hivatkozik magára – mindezekre reagálva ott kezdte a történetet, hogy korábban a Dóm téri karácsonyi vásárt is az ő cége, az Ördögszekér szervezte, ami aztán a Covid idején csődbe is ment. Mocselini szerint a konfliktus kiteljesedése az lehetett, amikor a legutolsó általa szervezett adventi rendezvényen nem járult hozzá, hogy Botka László politikustársai gyertyát gyújtsanak a Dóm téren. Állítja, Botka László úgy kiakadt ezen, hogy azt találta mondani neki:

„Más is dolgozik vidéken.”

Ezután vették el tőle a szervezés jogát egy évre rá, ő viszont nem szólt emiatt, mert állítólag félt, hogy a Hídivásár szervezése is hasonló sorsra juthat.

Megafonnal a Szent István téren 

2021 májusában aztán a Covid-korlátozások miatt törölt rendezvényeket állítása szerint az általa a Fokán szervezett Bárka kézműveskikötővel próbálta túlélni. Eközben az önkormányzat megtartotta a kézműves vásárt a téren, szintén kéthetente. Mocselini szerint szándékosan szervezték a Fokán tartott vásárra mindezt, ezért tiltakozott megafonnal a kezében a Szent István téren, ahonnan aztán szidalmazva elküldték. Azt mondta, beszélt a gazdasági versenyhivatallal, mert úgy sejti, hogy „erőfölénnyel való visszaélés” történik Szegeden. A SzegedMa-nak adott interjújában megemlítette, még 2010 előtt egyszer már panasszal élt, de akkor a hivatal azt javasolta, vonja vissza bejelentését. 

Fotó: Hídivásár / Facebook

Elmondása szerint ezek után már nagyon nehézkes volt a kommunikáció közte és az önkormányzati cég között. A 2023-as Hídivásárral kapcsolatban még januárban kereste a Szegedi Városkép és Piac Kft.-t, ahonnan nem érkezett válasz. írt, melyen nem lepődött meg, hiszen tavaly is ezt tapasztalta: csak többszöri megkeresés után, március közepén álltak vele szóba. A hírt, hogy nem ő lesz az idei rendezvény szervezője, végül a sajtón keresztül tudta meg.

Valóban felmerültek gondok

Az önkormányzati portálon megjelent indokokra úgy reagált: „Ott maradt egy szemétkupac, de amikor szóltak, mentünk és feltakarítottunk mindent.” Azt is elsimerte, hogy ugyan néha késve, de mindent kifizetett, a késedelem oka pedig többek között az volt, hogy a Dóm Téri Adventből keletkezett mínuszait forgatta át a Hídivásárba, bár egy ideje már ezt sem ő szervezi. „Arrogáns, hatalommal történő visszaélés, ami történik” – jelentette ki a Szeged365 portálnak adott interjújában.

Mocselini úgy fogalmazott, hogy az egyik cége a Dóm Téri Advent miatt, a másik a Covid miatt ment tönkre, most pedig elvették tőle a Hídivásárt is. Arról beszélt, hogy mivel a tavalyi rendezvényt már egy új céggel volt kénytelen megszervezni a régi csődje miatt, nehéz lesz jogilag igazságot tenni, ha jogi útra terelné az ügyet.

Zűrös cégtörténet

Az önkormányzati hírportálon megjelent egy újabb írás, mely a fent említett Szeged365-ös interjúra reagált. A céginformációkból azt lehet kiolvasni, hogy Mocselini Rudolf Ördögszekér nevű cége felszámolás alatt van, három hitelkockázatot befolyásoló esemény is történt vele eddig. A cég adószámát 2021-ben törölték, a NAV és közjegyzők által indított végrehajtások folynak ellene a cikk szerint, így az önkormányzat ilyen céggel nem köthet szerződést.

A másik cég, amivel már a koronavírus utáni időszakban szervezte a Hídivásárt, a SixB Design Kereskedelmi és Iparművész Kft. volt, ami szintén többször is kényszertörlés alatt volt, erre végül nem került sor. Ez volt az a cég, mely hirtelen beugrott az Ördögszekér helyett, és amivel kénytelenek voltak leszerződni az önkormányzatnál, hogy meg legyen tartva a rendezvény. Továbbá azzal érvelnek az önkormányzatnál, hogy a területhesználati díjat sem fizették ki előre, ahogy az állítólag a szerződésben volt, rendre csak jóval az esemény után.