A Dóm után a Szegedi Nemzeti Színház egyik ereszét is lelopták ismeretlenek, 300 ezer forint lehet a kár

A Szegeder számolt be arról elsőként még február végén, hogy ellopták több helyen a szegedi fogadalmi templom vörösrézből készült, értékes ereszcsatornáit. Nem az összeset vitték el, hanem csak a keleti, a Tisza felőli oldalról, szám szerint hét helyen. Információink szerint a lopás körülbelül másfél–két hete történt cikkünk megírását megelőzően.

Együttműködésünk keretében a Telexen is megjelent cikkünkben az állt, hogy a csatornaelemeket egyesével, külön napokon vitték el, ami csak utólag derült ki. A hét, vörösrézből készült csatornaelem pótlása akár fél millió forintba is kerülhet az Szeged-Csanádi Egyházmegyének. Állítólag nem tettek az ügyben feljelentést, de arra kérték a rendőrséget, járőrözzenek sűrűbben a Dóm tér környékén.

A Szeged.hu cikkéből most az derült ki, hogy nem csupán a Dóm volt érintett ebben. A Szegedi Nemzeti Színház épületének főbejáratától balra található réz esővíz elvezető egy részét is lelopták ismeretlenek, Barnák László főigazgató azt mondta a lapnak, hogy vélhetően a hét végén valamelyik éjjel történhetett mindez.

Becslésük szerint a nemesfém tolvaj legfeljebb tízezer forintot kaphat a feketepiacon, vagy a hivatalos átvevőnél a lelopott darabért.

A színháznak viszont akár háromszázezer forintos kárt is okozhatott ezzel,

hiszen ez egy védett műemléképület, az ellopott ereszcsatorna pótlása ezért az átlagnál jóval többe kerül majd. Igyekszünk a korábbinál erősebb megoldást találni majd az új rész rögzítéséhez, de ez nem könnyű” – mondta a lapnak Barnák László, aki reméli, hogy nem lesz majd hívogató, hogy a javítás után az új szakasz színe sokkal világosabb lesz a régebbi részeknél, hiszen a réznek idő, míg oxidálódik.

A színház épületének nagy részét egyébként kamera figyeli, a lopás helyét viszont éppen nem. A színházigazgató megemlítette, hogy van ugyan biztosításuk, meg is teszik a kárbejelentést a biztosítónál, de az korántsem biztos, hogy fizetni is fognak erre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Lelopkodták a Dóm vörösréz ereszcsatornáit, félmilliós lehet a kár

Állítólag éjjelenként egyet-egyet pattintottak le úgy, hogy azt a biztonsági személyzet mindig csak utólag vette észre. A rendőrségre nem érkezett bejelentés, az egyházmegye nem reagált.