Lelopkodták a Dóm vörösréz ereszcsatornáit, félmilliós lehet a kár

Ellopták több helyen a szegedi fogadalmi templom vörösrézből készült, értékes ereszcsatornáit – értesült a Szegeder. Nem az összeset vitték el, hanem csak a keleti, a Tisza felőli oldalról, szám szerint hét helyen. Információink szerint a lopás körülbelül másfél–két hete történt, és a rendőrséget állítólag nem is értesítették.

Helyszíni szemlénk során valóban hiányosnak bizonyult a Dóm lefolyócsőhálózata, ahol így a csapadékvíz jobban áztatja a közel száz éves műemlék épület falait. Érdekes, hogy csak a Tisza felőli oldalon hiányoznak az ereszek, de ott egytől egyig mindegyik darab, a másik, város felőli oldalon pedig egyáltalán nincs hiány. Ez azért lehet, mert a folyó felé eső rész kevéssé forgalmas, így onnan könnyebb lehetett észrevétlenül lepattintani a csöveket, amiket éjjelenként vittek el.

Úgy tudjuk, hogy a székesegyházból nem hivatalos úton szóltak a városi rendőrségnek, hogy ha tudnak, járőrözzenek sűrűbben a Dómnál, ami azóta meg is történik, hivatalos bejelentést azonban – a rendőrség lapunknak küldött válasza alapján – nem tettek. Nekünk olvasónk szólt arról, hogy egy kapucnis alak lehetett a tettes, aki naponta egy elemet vitt el. Egy esetben állítólag ezt fel is vette a biztonsági kamera, de hogy ezzel a rendőrség nélkül mire mennek, jó kérdés. Ha minden igaz, az egyik rézből készült lefolyócsövet két perc alatt szedte le a tolvaj, így tapasztalt illetővel állhatnak szemben.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Bár a csatornaelemeket egyesével, külön napokon vitték el, állítólag ezeket mindig csak utólag vette észre a Dóm biztonsági személyzete, a lefolyócsövek hiánya nem tűnt fel az eseménysorozat alatt, és a kamerákon sem mindig látszottak az események, így nem tudtak időben reagálni. A hét, vörösrézből készült csatornaelem pótlása információink szerint akár 500 ezer forintba is kerülhet az egyházmegyének.

Múlt hét pénteken kerestük a Szegedi Rendőrkapitányságot és a Szeged-Csanádi Egyházmegyét is az üggyel kapcsolatban, hogy bővebb információhoz jussunk, illetve megkérdeztük, hogy tettek-e feljelentés. Választ cikkünk megjelenéséig csupán a rendőrségről kaptunk, akik annyit írtak, hogy ilyen esetről nem is értesültek eddig.

A templomban, ami egyébként Magyarország egyetlen, a XX. században épült székesegyháza, is szóbeszéd volt, hogy az ehhez hasonló megélhetési lopások egyre gyakoribbá válhatnak a súlyos infláció és a válság miatt. Az egyik szegedi vastelep honlapján elérhető aktuális árlista szerint ráadásul a vörösrezet veszik át a legjobb áron: egy kilogrammot 2600 forintért, míg a különböző acélhulladékok kilóára 70–90 forint körül van, a tiszta alumíniumé pedig 500 forint. Ami biztos, hogy a tolvaj nyeresége nincs egy szinten a pótlás során felmerülő költségekkel.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.