A legdrágább és a legolcsóbb utca is Újszegeden volt 2021-ben

Múlt héten a Pénzcentrum elemzése alapján arról írtunk, hogy mely volt Szeged húsz legdrágább utcája a gazdát cserélt ingatlanok átlagárai alapján. Most a Portfolio készített Szegedről egy elemzést, melyben az imént említett legdrágább utcák mellett a legolcsóbbakat is összegyűjtötték. Ezen kívül lakáspiaci prognózisokat is kiadtak arra vonatkozóan, hogy miként alakulhat az idei év a város ingatlanpiacán.

Azt fontos megjegyezni, hogy tavalyra vonatkozóan még nincsenek teljesen feldolgozva az adatok, így az árakat a tavalyelőtti évre vették figyelembe. A Portfolio azért készít minden nagyobb városról külön elemzést, mert ezek – főleg Szeged, Győr és Debrecen – az országos lakáseladások jelentős szeletét teszik ki.

A lap elemzése alapján jelentős különbségeket mutatnak az ingatlanárak Szegeden is. Az is elmondható, hogy egy ház ára négyzetméteres összehasonlításban jellemzően alacsonyabb, mint egy lakásé. A legdrágább utcákban az átlagos négyzetméterár lakásoknál eléri a 700 ezer forintot, a legdrágább utca pedig a Derkovits fasor lett 2021-ben. A legolcsóbb utcákban az átlagos ingatlanár Szegeden mindössze 300 ezer forint körül alakult négyzetméterenként:

  1. Alsó kikötő sor (343 ezer forint/négyzetméter)
  2. Bolyai János utca (340 ezer forint/négyzetméter)
  3. Ortutay utca (339 ezer forint/négyzetméter)
  4. Ilona utca (306 ezer forint/négyzetméter)
  5. Tarján lakótelep (303 ezer forint/négyzetméter)
  6. Pozsonyi Ignác utca (299 ezer forint/négyzetméter)
  7. Magyar utca (297 ezer forint/négyzetméter)
  8. Barátság utca (290 ezer forint/négyzetméter)
  9. Szerb utca (283 ezer forint/négyzetméter)
  10. Csöndes utca (266 ezer forint/négyzetméter)

A Portfolio cikke szerint az idei évben a korábbiaknál is nagyobb a bizonytalanság, a következő hónapokban a korábbi évekhez képest az egész országban alacsonyabb tranzakciószámokra és hosszabb értékesítési időre kell számítani. Azt nem lehet megjósolni, mi lesz egy év múlva a szegedi használt lakásárakkal, de mind az új, mind a használt lakások piacára erős hatással lesznek a jelenlegi gazdasági folyamatok.