Barnák László az eddigi három helyett ötfős művészeti tanáccsal vezetné a Szegedi Nemzeti Színházat

Mint azt a Szegeder is megírta, hárman is pályáznak a Szegedi Nemzeti Színház, és ezzel együtt a REÖK, illetve a Szabadtéri főigazgatói székére, miután az előző igazgatónak, Barnák Lászlónak lejárt a mandátuma. Ő egyébként újrázni akar, ezúttal viszont Peller Károly színművész-rendezővel és Tóth Péter zeneszerzővel, az SZTE Bartók Béla Zeneművészeti Kar dékánhelyettesével kell ezt lemeccselnie.

Barnák viszont nem maradt meg annál, hogy a neve bekerült a serlegbe, hanem már meg is osztotta 73 oldalas pályázati anyagát, melyet elsőként a Fidelio tett közzé és szemlézett. Ebből nagyjából az körvonalazódik, hogy az elmúlt időszakhoz képest szakítani kíván az eddigi művészeti működési modellel. Barnák a háromtagozatú teátrum,vagyis a főigazgató, a drámatagozat és az operatagozat vezetője helyett

ötfős művészeti tanács alakítaná a színházat.

Ennek tagjai között lenne maga Barnák László főigazgató, Dobszay Péter – aki Dinyés Dánielt váltaná az operatagozat élén –, Fábián Péter, Koltai M. Gábor és Tárnoki Márk rendezők.

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

Barnák pályázata szerint fontosnak tartja a művészi koncepcióval „egymásra építő szinergiában” működő kulturális marketinget is, a korszerű kommunikáció eszközök használatát, a tudatos arculatformálást és a közösségi akciók szervezését. A direktori feladatok között kiemeli az állandó személyes jelenlét fontosságát, amelyen keresztül a vezető figyelemmel tud lenni és inspirálni tudja a színházi kollektívát.

„Ismerem a színház működését, a művészeti állomány tagjait, az itt dolgozókat. Itt ért a legtöbb szakmai tapasztalat, elkötelezettje lettem színházunknak” – fogalmaz a szegeden eltöltött tizennégy évéről. Barnák a legfontosabb célok között világirodalmi és kortárs magyar darabok bemutatását emeli ki, szerinte kortárs nemzeti művészet nélkül nincs nemzeti kultúra. Ezek mellett színházi nevelési projektekkel és saját produkciók létrehozásával új, fiatal nézőközönséget tervez bevonzani. A teljes pályázati anyag ide kattintva böngészhető.