Az SZTE pontkalkulátort készített, hogy a szabályok változását a felvételizők is tudják követni

A Szegedi Tudományegyetem kalkulátorral segíti a felvételizőket abban, hogy a jelentősen megváltozott felvételi eljárás során könnyedén kiszámolhassák, hány pontjuk van, erről az intézmény tájékoztatta a Szegedert. A közlemény szerint az idén ősszel induló képzések esetében megszűnt a jogszabályi minimumpont, és a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy előírják-e az emelt szintű érettségit a jelentkezés feltételeként vagy sem. Vagyis 2023-tól az SZTE-n

nincs minimumpont és a legtöbb szakra való bejutáshoz nem kell emelt szintű érettségi.

A 2024 őszén induló képzésekre jelentkezéskor pedig e változásokon túl a többletpontok rendszere is módosul: intézményi pontként az egyetemek saját, szakonként meghatározott pontrendszert alakíthatnak ki. Az SZTE szakokra profilozott, megújult pontrendszerének célja, hogy a széles körű képzési kínálatban minden jelentkező a számára legkedvezőbb felvételi pontot szerezhesse meg élethelyzetének, tudásának, korábbi teljesítményének elismeréseként.

Az SZTE a pontok kiszámítását egy kalkulátorral segíti, amely a https://pontkalkulator.szte.hu/oldalon elérhető. A pontkalkulátor összegyűjti az egyes szakoknál a plusz pontokat, segít a legmegfelelőbb szak kiválasztásában. Az oldalon keresztül a jelentkezők a felvételivel kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik az egyetem szakértőinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Idén a felsőoktatásban is változások lesznek, nehezebb lesz kibukni az egyetemekről

Mint azt a Szegeder is megírta számos alkalommal, jelentősen átalakítja a kormány a felsőoktatási jelentkezési rendszert, amely így sok tekintetben visszatérést jelent a 2010 előtti időszak szabályozásához, ám jóval több jogosítványuk lesz az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában.