Több mint egymilliárdért fejlesztett vízi navigációt és hajózást segítő szoftvereket a Griffsoft Szegeden

Több mint egymilliárd forintból fejlesztett földfelszíni légköri adatok mérésére és feldolgozására elsősorban a vízi navigáció és a hajózás biztonságának újfajta támogatására szolgáló szoftvereket a Griffsoft Informatikai Zrt. tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A vállalat a három és fél éves projektet az ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Kft., a SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Neumann János Egyetem konzorcium keretében valósította meg 1,13 milliárd forintból, melyhez a Széchenyi 2020 program keretében 808,59 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A támogatott projekt két részből állt: kutatásból és fejlesztési eredménytermékekből. A kutatás során a földfelszíni meteorológiai adatok feldolgozásának, a mérési adatok előállításához szükséges szenzorhálózat megtervezésének, illetve az adatokra épülő szolgáltatási platform kialakításának lehetőségeit vizsgálták meg.

A fejlesztés legfőbb eredményterméke a végfelhasználók számára kifejlesztett Vize nevű alkalmazás, amin belül lehetőség van különböző mérőeszközök részletes adatainak lekérésére, például szél- és hőtérkép megjelenítésére. A másik fontos funkciója az, hogy a felhasználó láthatja a közelben lévő hajókat (amelyekről használják az alkalmazást) és kikötőket, azaz a hajózás biztonságát támogatja - ismertette a projekt zárórendezvényén Pénzes János, a Griffsoft Informatikai Zrt. ágazatigazgatója.

A Griffsoft Informatikai Zrt. több mint 30 éves múlttal rendelkező ügyviteli szoftverfejlesztő és informatikai részvénytársaság, melynek célja hogy személyre szabott szolgáltatásaival, egyedi fejlesztéseivel szolgálja ki ügyfeleit. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Griffsoft Informatikai Zrt. tavalyi nettó árbevétele 3,39 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 4 milliárd forintot tett ki. A cég 2021-ben 652,5 millió forint, míg 2020-ban 617,1 millió forint nyereséggel zárt.