Van, ahol már délelőtt elfogy az üzemanyag Szegeden

A Mol olajfinomítójának váratlan termeléscsökkenése és az ársapka okozta importhiány miatt egyre több kúton fogyott el a hatósági áras üzemanyag, amit az is fokozott, hogy az olajvállalat bejelentette: ezen a héten sem szállít a kisbenzinkutaknak üzemanyagot, ráadásul tankolási limitet is bevezettek. Ebből országszerte hiány lett, így mi is tettünk kedden este egy kört Szegeden, hogy megnézzük, a helyi kutak mennyire érintettek.

Terepszemlénk első állomása az Algyői úti Shell-kút volt, ahol délután kedden 17 óra körül még nem fogyott el semmi, tudtunk hatósági áron tankolni 95-ös benzinből, bár itt 33 literes limitet már bevezettek. Ez mint később egy másik Shell-kúton történő beszélgetésből kiderült, azért volt, mert közel van az autópálya, így egyrészt nagy a forgalma, másrészt nincs nagynyomású kút, ami miatt kevesebb üzemanyagot kaptak, mint a Budapesti úti egység. Ezen kívül megemlítették, hogy a Bajai úti kút csak törzsvásárlói kártyás, vagyis lakossági ügyfeleknek egyáltalán nem adnak ki üzemanyagot, nem csak ársapkásat.

A média is rájátszik

A kutas a Szegedernek elmondta, náluk alapvetően nincs hiány, sem korlátozás: az autósok pánikvásárlása okozza a helyzetet, mert mint mondta, van elég tartalék az országban, ugyanakkor a média gerjeszti a hangulatot. A Mol nekik még szállít üzemanyagot: mivel nagy cég, nem mernek szembemenni velük, szerződésük is van, de egyébként ők is a most karbantartott Dunai Finomítóból kapják a saját keveréküket. Beszélgetésünk vége felé épp dízelt szeretett volna tankolni egy autós, de csak prémiumot tudott volna, mert a hatósági áras hat utánra elfogyott, mint ahogy a 95-ös is.

Egy másik Shell-kúton, a Szabadkai úton dízel nem sokkal ezelőtt még volt, de 95-ös benzin már nem. Mint mondták, ha kapnának több üzemanyagot, akkor lenne elég. Itt 50 ezer forintos vásárlási limit volt érvényben, hiába.

Az Etelka sori OMV-kúton gyanúsan nem állt senki, így egyértelművé vált a kútoszlophoz érve, hogy mindenük elfogyott. Ezután a többi OMV-t járva először a Makkosházi körúton szembesültünk azzal, hogy az ársapkás 95-ös (a drágábbik 95-ösből még volt) és a Super 100 Plus üzemanyaguk fogyott el, dízel még volt, bár igencsak nagy autósorok álltak, ami türelmetlenséggel is párosult. Ezen felül az OMV 20 literben korlátozta az egyszerre tölthető üzemanyagmennyiséget.

A Molnál van, ahol már délelőtt kifogynak

A Mol-kutaknál már érdekesebb volt a kép. A Makkosházi körúton az összes dízel elfogyott, 95-ös benzin még volt, ám mindenhol 50 litertben limitálta a mennyiséget a magyar olajtársaság. A Csongrádi sugárúton kicsit szellős volt a hely, szinte minden elfogyott, a drágábbik benzint lehetett már csupán kapni. Itt is beszédbe elegyedtünk, elmondták, hogy napi 5000 liter 95-öst, ha kapnak, ez már kedden gyakorlatilag délelőtt elfogyott. Azt is megjegyezték, hogy igazak a hírek, valóban azért nincs üzemanyag, mert a finomítónál történt egy nem várt esemény.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Aztán több, végül elirányított személyautó mellett egy rendőrautó is begördült mellénk, akik dízelt szerettek volna vételezni, de már nem volt, így az volt a javaslat, hogy a Kálvária sugárúti Mol-kúton még van. Ide tartottam én is, ahol a 95-ös, hatósági áras benzin már elfogyott, de dízel valóban volt még. Ellentétben a Vásárhelyi Pál úti kúttal, ahol pedig a hatósági áras és a prémium dízel fogyott el, de némi 95-ös még kapható volt. A Postás sportpálya melletti Mol-kúton, a Dorozsmai úton nem volt ellátási gond.

A kis kutaknál változó, mivel szembesülünk

A kisebb benzinkutak némelyikét is megtekintettünk. Az Auchannál volt mindegyik típusú üzemanyag, azonban 25 literre volt korlátozva az egyszer tankolható mennyiség, kivéve a nagynyomású kúton. A Napfény parki ENVI-kút mindenestül le volt zárva. A Fonógyári úton van még két kisebb cég kútja, az Oil-nál megtudtam, hogy nem is kapnak és árulnak ársapkás 95-öst, de piaci áron volt, valamint gázolaj is, már amíg el nem fogy. Az onnan nem messze lévő Avia-kúton szintén ez volt a helyzet. Az Edo-benzinkutat is megtekintettem a Dorozsmai úti elkerülőnél, itt 20 literes korlátozás volt érvényben mindkét hatósági áras termékre, a 95-ös azonban akkorra már elfogyott.

Kedden kora este Szegeden tehát meglehetősen kaotikus volt a kép. A délutáni csúcsidőszakot követően már sok kúton gond van, előtte viszont nagy sorok állnak ott, ahol épp lehet kapni hatósági áron üzemanyagot. Tapasztalatunk alapján a többség továbbhajt, amikor megtudja, hogy nincs 480 forintért dízel vagy benzin, és még a rendőrök sincsenek tisztában vele, hová menjenek. Az is nehezíti a tájékozódást, hogy nagyon változatos, hol mit lehet kapni, vagy milyen korlátozások vannak épp az adott kúton, így esetenként sok időnkbe és üzemanyagunkba is kerülhet, mire megfelelően tudunk tankolni a nap vége felé.

A cikkben található képek illusztrációk.