5,5 milliárd forintból négyéves oktatás- és energetikai fejlesztési program indul az SZTE-n

Négyéves, az oktatás digitalizációját, a képzések fejlesztését és az intézményi infrastruktúra megújítását segítő program indul uniós támogatással, 5,5 milliárd forintos költségvetéssel a Szegedi Tudományegyetemen – számolt be róla az MTI.

Fendler Judit kancellár a projektet bemutató csütörtöki konferencián elmondta, a Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás című program az elmúlt évek egyik legnagyobb projektje az egyetem életében. Úgy fogalmazott, az elnyert pályázati támogatással tágultak az egyetem lehetőségei, így az a digitális igényeknek és elvárásoknak is meg fog felelni.

Gellén Klára oktatási rektorhelyettes közölte, a projekt célja, hogy megfelelő kulcskompetenciákkal lássák el az egyetemi hallgatókat, ezek közül a digitális kompetenciát, a vezetői készségek elsajátítását és a transzverzális készségeket emelte ki. A programban nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók is részt vesznek tette hozzá.

A projekt három pilléren nyugszik: az oktatás digitalizációján (eszközbeszerzésen), a képzések és készségek fejlesztésén, valamint az intézményi infrastruktúra megújításán. Az 5,5 milliárd forint uniós támogatásból több mint háromezer digitális eszköz telepítése és a bölcsészettudományi kar egyik épületének energiahatékonysági felújítása valósul meg.

A digitalizációs pillér kapcsán Fekete Csaba informatikai és szolgáltatási igazgató elmondta: az egyetemnek szüksége van digitális transzformációra, amelynek fókuszterületei a hallgatói sikeresség, a kutatások és az oktatási folyamatok támogatása, továbbá a digitális egyetem kialakítása. Modern IT-technológiák nélkül nem lehet működni tette hozzá.

Szakál Péter oktatási igazgató ismertette: a projekt képzés- és készségfejlesztés pillére arra ösztönzi mind a tanárokat, mind pedig a hallgatókat, hogy megtanulják az új eszközöket és az új struktúrát használni és kihasználni. Az alprojekt célja, hogy olyan környezet alakuljon ki, amely megadja az alapot versenyképes munkahelyek megszerzésére az egyetem után.

Csóti Ferenc műszaki igazgató arról szólt, hogy a program harmadik részeként az egyetem egyik épületének energiahatékonysági felújítása valósul meg, ezzel csökkentik a gáz és az áram felhasználását, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását.