Százhuszonöt automatát venne az SZKT a nagykörúton túli fizetős parkolás miatt

A Szegedi Közlekedési Kft. már ki is írta a közbeszerzést parkolóautomatákra a nagykörúton kívülre is kiterjesztett parkolási rendszer miatt. Mindez az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg.

A dokumentum szerint 125 új parkolójegy-kiadó automatát vennének, amin felül opciósan még 35 darabra tarthatnak igényt, ha úgy alakul. Az automatákat a nagykörúton túl lévő utcákba, valamint a Belvárosi híd újszegedi hídfőjének környékére, azaz a Torontál téri P+R parkolóhoz kell majd telepíteni. A beérkezett ajánlatokat november 3-ái várják, ezután hirdetnek nyertest. A nyertesnek négy hónapja lesz arra, hogy leszállítsa, telepítse és egyben üzembe is helyezze az automatákat. Ezen felül a szerződés része, hogy az SZKT munkatársait is betanítsák azok kezelésére.

Mint azt még júniusban írtuk, az utolsó, nyári szünetre vonulás előtti városházi közgyűlésen döntöttek arról, hogy az idei július elsejei emelés után egy teljesen új rendelet alapján jövő évtől kezdődően ismét emelnék a parkolási díjakat. Mindezek után, 2023. július elsejétől

 kiterjesztenék a fizetős zónát a nagykörúton kívülre.

Ehhez létrehoznák újból a kék zónát, mely esetén 230 forintot fizetnénk óránként, míg a napijegy 1320 forintba kerülne. Újszeged egy része is fizetőssé válna, ahol eddig nem volt különösebben jellemző: itt egy olcsóbb lila zóna is létrejönne a Torontál téren, hiszen ennek a P+R parkolónak az lenne a rendeltetése, hogy miután letették gépjárművüket, a tömegközlekedésre felülve vagy gyalog folytassák útjukat a Szegedre igyekvők a Belvárosi hídon át. A részletekről az alábbi cikkben írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

600 forint lesz egy óra a belvárosban, a nagykörúton kívül is fizetőssé tennék a parkolást

A legközelebbi, július 4-i városi közgyűlésre beterjesztett számos előterjesztés közül talán a legérdekesebb, melyet Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester jegyez: Szegeden megnőne a parkolási zónák mérete, valamint áremelés is kilátásban van, de egyúttal visszahoznák a kék zónát is, mellyel kedvezményesen válthatnánk jegyet a tömegközlekedési járművekre.