Már kész Szeged legújabb falfestménye a Hági mögötti utcában, de még nem tudják átadni

Még nyár elején adtunk hírt a szegedi Mondolo Egyesület legújabb projektjéről, mely a Famanók nevet viseli. Június elsejével közösségi gyűjtést is elindítottak a megvalósulás érdekében, bő két hét alatt pedig össze is jött a szükséges 655 ezer forint – ebből a Mondolo 120 ezer forintot saját erőből biztosított –, így el is kezdte a munkát még júliusban a Muralpaint csapata.

A mű a Háginak, a Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő, szűk utcai falfelületét érinti. A 17 méter hosszú és 2,6 méter magas festmény látványtervét Buzás Aliz alkotta meg. Az utcai alkotáshoz egy információs tábla is készül, melyre azon támogatóknak a nevei is felkerülnének a helyszínen, akik ehhez kifejezetten hozzájárultak az adományozás során.

Október 4-én, kedden azonban már arról posztolt a Mondolo, hogy a falfestést már napok óta befejezték, így várja a szegedieket. Illetve várná, ugyanis a fal és környéke el van kerítve, amivel fotósunk is szembesült, mert a fal előtti járdarekonstrukció még mindig várat magára. A művet viszont csak akkor tudják átadni, ha ez készen lesz és biztonságosak a körülmények.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Mondolo korábban azt mondta a Szegedernek, hogy szeretnék az eddigi festményeket úgy összekapcsolni, hogy a környezeti nevelésben a gyermeki fantáziáé legyen a főszerep. A Famanók az erdei élővilág alig-alig elcsíphető, ám annál fontosabb segítőink lakhelyét hozza a gyerekek látóterébe. Segítségükkel szeretnék felhívni a figyelmet a holtfák, a rajtuk, bennük vagy belőlük élő élőlények fontosságára, és nem mellesleg új külsőt és funkciót adni Szeged egyik sikátorának.

Természetesen ahogy eddig, most is készülnek gyakorlati természetvédelmi megoldásokkal, ám azt csak akkor tudják megkezdeni, ha a fal elkészült, hiszen a későbbi kiegészítők szerves részét képezik a street artnak. A projektről bővebben ezen az oldalon lehet olvasni, az alábbi posztban meg pár képen lehet közelebbről is megnézni a művet, amíg a járdarekonstrukció tart: