Szeged belvárosi sikátorába tervez egy 17 méter hosszú falfestményt a Mondolo, közösségi gyűjtésbe kezdtek

Tavaly decemberben készült el a Mondolo Egyesület legújabb természetvédelmi street art-ja, a küllős fűtőmű. Viszont mint azt közleményükben írták, a Szetávval közösen elindított akció mellett az egyesület street art programja több szempontból is újabb mérföldkőhöz érkezett.

Elmondták a Szegedernek, hogy szeretnék az eddigi festményeket úgy összekapcsolni, hogy a környezeti nevelésben a gyermeki fantáziáé legyen a főszerep. A most megvalósítandó falfestményük a Famanók nevet viseli majd; az erdei élővilág alig-alig elcsíphető, ám annál fontosabb segítőink lakhelyét hozza a gyerekek látóterébe. Segítségükkel szeretnék felhívni a figyelmet a holtfák, a rajtuk, bennük vagy belőlük élő élőlények fontosságára, és

nem mellesleg új külsőt és funkciót adni Szeged egyik sikátorának.

Természetesen ahogy eddig, most is készülnek gyakorlati természetvédelmi megoldásokkal, ám azt csak akkor tudják megkezdeni, ha a fal elkészült, hiszen a későbbi kiegészítők szerves részét képezik a street artnak.

A festés a Háginak a Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő, szűk utcai falfelületét érinti a szegedi belvárosban, ahol jelenleg legális tagek és graffitik uralják azt. A lent látható, 17 méter hosszú és 2,6 méter magas festmény látványtervét Buzás Aliz alkotta meg, az alsó kép egy kinagyított részletét mutatja meg a teljes műnek. Mindezt a Muralpaint csapata fogja megvalósítani, tervezetten június végén.

A munkához minden szükséges hozzájárulást beszereztek, azonban szeretnék közösségi finanszírozás keretében megvalósítani mindezt: összesen 655 ezer forintra van szükségük, amiből a Mondolo Egyesület 120 ezer forintot saját erőből biztosít.

Mint említették, korábbi, óriás falfestményeiket hazai és nemzetközi céges támogatásból azért tudták megvalósítani, mert a projektek célja egybevágott a partnerek céljaival is, ez azonban a családok számára lehet vonzóbb, így a közösségi finanszírozásban bíznak. A támogatási időszak június 26-ig tart, de ha nem jönne össze a pénz, akkor kitolják.

A projektről bővebben ezen az oldalon lehet olvasni, ahol a Mondolo több felmerülő kérdésre is választ ad, valamint a támogatáshoz szükséges banki adatok és egyéb infók is ott találhatóak.