Elkezdődött a Pick új szalámiüzemének építése, Pick Márk emléktábláját is felavatták

Elkezdődött a Pick Szeged Zrt. új szalámiüzemének építése Szegeden a Szabadkai úton közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég vezérigazgatója pénteken.

Takács István, az alapító, Pick Márk húsüzeme megnyitásának 135. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán azt mondta, a kapacitásbővítést a Pick Szeged Zrt. termékei iránti megnövekedett kereslet tette szükségessé. A vezérigazgató hangsúlyozta, egyértelműen a Pick téliszalámi a cég főterméke. Míg Pick Márk kezdetben csak Szegeden és környékén értékesítette termékeit, ma már a vállalat 32 érlelőkamrában egyszerre több mint egymillió rúd téliszalámit érlel.

A Pick téliszalámi receptje a technológiai fejlődésektől eltekintve másfél évszázada változatlan: kiváló minőségű, legnemesebb sertéshúsrészek felhasználása, egyedi, a szalámimester által titokként őrzött fűszerezés, füstölés és 90 napig tartó érlelés, amely során a speciális mikroklímán megélő penészgomba szürkésfehér penészréteget képez a rudak felületén, amely nemcsak különös megjelenést, hanem egyedi ízvilágot is biztosít tudatta a szakember.

A vezérigazgató felidézte, a Pick Márk 1869-ben váltotta ki iparengedélyét, kezdetben bár gyártott tartósított húskészítményeket, de kereskedett búzával és paprikával is. 1883-ban döntött úgy, hogy elsősorban a szalámigyártásra kíván majd fókuszálni, 1887-ben pedig a mai Guttenberg utca egyik épületének udvarán hozott létre telepet, ahol többek között az első szalámiüzem is beindult.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Pick Szeged Zrt. évente 10 ezer tonna szalámit, s ezen felül 30 ezer tonna húskészítményt gyárt, árbevétele tavaly meghaladta a 70 milliárd forintot. A cég termékeit 35 országba exportálja. A vállalkozás négy hazai üzemében 1800 munkavállalót foglalkoztat közölte Takács István.

A cég a tavalyi év első felénél 1400 tonnával kevesebb, 18,2 ezer tonna húskészítményt 4,5 ezer tonna penészes szalámit, 2,2 ezer tonna penészmentes szárazárut, és 11,5 ezer tonna hentesárut, bacont és sonkát állított elő. A kismértékű volumencsökkenés ellenére a vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevételét több mint 8 százalékkal 35,93 milliárd forintra növelte.

A Pick Szeged Zrt. új üzeméről és a projektről alább írtunk bővebben:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Titokzatos és komoly ipari befektetők pályáznak a Pick szalámigyár szegedi telkére

2024-re készül el a Pick Szeged Zrt. új szegedi üzeme, amely 25 százalékkal növeli a vállalkozás penészesszalámi-előállítási kapacitását – közölte szerdán a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója a közmeghallgatáson. A kérdések közben azt is elárulták, hogy zajlik valamiféle titokzatos tárgyalás lehetséges ipari befektetőkkel, akik a korábban tervezett új gyár területén, a még mindig a Pick tulajdonában lévő, lézerközpont melletti zöldmezős telekre építkeznének.