Fényfestéssel, koncertekkel és sajtófotó-kiállítással kezdődik az idei Őszi Kulturális Fesztivál

Az egyetemi életet bemutató sajtófotó-kiállítással, koncertekkel és fényfestéssel kezdődik hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja, melyen hét héten át ötven helyszínen több száz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és a művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak.

A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi- és közéleti beszélgetéseket is találni.

Bár a fesztiválmegnyitót hétfőn tartják, a programok már korábban elkezdődnek: szombaton a Fool Moon acapella együttes rendez minifesztivált, melyen a holland Rock4 formációt látják vendégül az IH Rendezvényközpontban, a műsoruk címe Back to Basic. A Grand Caféban pedig a V4 országainak vezető irodalmi folyóiratai tartanak konferenciát Lobbanékony utópiák címmel.

Folytatódik a nagy sikerű Vers Délben nevű programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. A fesztivál megnyitójának napján Fendler Judit, az SZTE kancellárját hallhatja a közönség.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A fesztivál vendégei a következő hetekben találkozhatnak mások mellett a Benedekfi testvérekkel és Fülei Balázs zongoraművésszel, Szokolay Dongó Balázs népzenésszel, Darvasi László íróval, Szirtes Edina Mókus énekes-zeneszerzővel, illetve Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színművészekkel.

Minden bizonnyal nagy sikert arat majd a Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Barta Márton alkotta Mentés Másként Együttes koncertje, vagy a több évtizedes múltra visszatekintő, generációk kedvencének számító Kaláka zenekar fellépése is a százéves egyetemi füvészkertben.