Botka László Polgármesteri Ezüstlánc-díjat kapott

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kapta a Polgármesteri Arany Pecsétgyűrűt, Botka László Szeged polgármestere pedig a Polgármesteri Ezüstlánc-díjat a Magyar Önkormányzatok Szövetsége ünnepi konferenciáján – számolt be róla a szövetség közösségi oldalán.

A poszt leírása szerint a Polgármesteri Ezüstlánc-díj a Magyar Önkormányzatok Szövetsége legrangosabb kitüntetése, azoknak a polgármestereknek az elismerésére, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, életpályájukat az önkormányzatok ügyének szentelték és legalább két teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket, valamint tevékenységük kimagaslóan hozzájárult az önkormányzatiság fejlesztéséhez, elismert szereplői a polgármesterek közösségének.

A poszt beszámol Botka László érdemeiről is, aki először 2002-ben lett a város polgármestere. Minden önkormányzati választást elsöprő többséggel nyert meg, míg 2019-ben a szegediek több mint 60 százaléka választotta meg polgármesternek.

Mint írják, polgármestersége 5. ciklusa alatt Szeged európai színvonalú nagyvárossá vált, hazánk egyik legzöldebb települése, Magyarország biciklis fővárosa, a régió kulturális központja, számos nagyléptékű környezettudatos beruházás megvalósulásával a településen élők igényeit figyelembe véve.

Az indoklásban megemlítik még, hogy „polgármesterként a szolidaritást áll a politikai programjának középpontjában, kimagasló tevékenységével nagyban hozzájárult a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, életpályáját az önkormányzat ügyének szentelte”.

Forrás: MÖSZ

Munkássága alatt a város kiérdemelte a „Szeged, a szolidaritás városa” elnevezést, számos díjban és elismerésben részesült:

  • 2003 Európa Nostra-díj – Eklektikus stílusú, felújított belvárosért – az Európai Unió Kulturális Örökség díja
  • 2006 Európa-díj – az Európa Tanács elsőként Szegedet tüntette ki a díjjal a magyar városok közül 
  • 2009 Európai Klímaszövetség díját érdemelte ki Szeged a környezetbarát városfejlesztésért.
  • 2017 Közművelődésért díj
  • 2021 Klímabarát Település
  • 2021  Településfejlesztési díj
  • 2021 Az év turisztikai városa díj

A díjátadó teljes egészében megtekinthető ide kattintva.