Nagyon kedvesek az emberek itt

A Katolikus Társadalmi Napok záróakkordjaként lépett szombaton színpadra Tóth Gabi a szegedi Dóm téren. Bár az énekesnő pár napja kórházba került, a mai koncert mégsem maradt el. Az ingyenes eseményen való részvétel regisztrációhoz volt kötve, az ehhez szükséges jegyeket az érdeklődők már szerdára elkapkodták.

Tóth Gabi szegedi koncertje számunkra a beléptetéssel kezdődött. Négy irányból terelték az embereket a Dóm elé, akik többnyire türelmesen, jókedvvel vártak a kezdést. Többségében családok és a húszas korosztály volt kíváncsi az eseményre, később tizenévesek is érkeztek, hét órára meg is telt a tér.

Első lépésként próbáltunk alkoholhoz jutni. Nem ment könnyen, ugyanis a téren fetrengő bódék közül csak minimális mennyiségű volt nyitva, azok is a bejáratnál. Többen nem is értették, hogy ez micsoda eljárás, majd csalódottan kullogtak vissza a beléptető ponthoz, közben a jegyes hétvégét promózó reklámfilmek futottak a színpad melletti kivetítőkön.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Tóth Gabi negyed óra késéssel lépett szinpadra. Törzsi taktusok csaptak a Dóm tornyai közé, amikor belekezdett, az egész egy ősi rítus színpadias újragondolására hasonlított. Érdekes, hogy mennyivel misztikusabb lesz minden, ha sípokkal megspékeljük. Persze a törzsi misztérium mellett a népiesség is kiemelten fontos szerepet kapott a performaszban.

Két szám között elmondta, hogy fontos neki a testi kontaktus, hiszen az elmúlt másfél év nem volt könnyű a számára. Beszélt Ákoshoz fűződő baráti kapcsolatáról, és több olyan számot is eljátszott, ami a karrierjének kezdetét idézték. Dicsérte a szegedi közönséget, mondván,

nagyon kedvesek az emberek itt.

Tóth Gabi Dóm téri koncertje maga volt a megvalósult ipari giccs. Minden mozdulatából áradt a rideg profizmus, aminek kontúrjait az önmaga iránt érzett pátosz kente homályosra. Nem volt benne semmi természetes, átélés, csak amikor az énekesnő magáról beszélt. Az volt valódi. Valahogy így hajlonghattak annó az ősanyák – gondolta a művésznő, majd újabb hajlongásokkal emelte a tétet a kamera felé.

Végülis azért elmondható, hogy aki Tóth Gabi miatt látogatott ki ma este a Dóm térre, az jól szórakozott. A koncert jó hangulatban telt, a művésznő nagyjából egy órát énekelt, régi és új számokat is tartalmazott a repertoár, még egy duettre is sor került.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A mai koncertet némi izgalommal árnyékolta be, hogy az énekesnő pár napja kórházba került. Ezt Navracsics Tibor jelentette be tegnap, aki a Polgári Szalon házigazdájaként beszélgetett volna vele Tapolcán. Ekkor még semmit nem lehetett tudni az állapotáról, majd később egy Instagram-sztoriból kiderült, hogy az események dacára a szegedi koncert meg lesz tartva.

A Dóm térre szervezett eseményen ingyenes, de regisztrációhoz kötött volt a részvétel, a szervezők katasztrófavédelmi okokból 7500 főre korlátozták a lehetséges jelenlévők számát. A regisztráció hivatalosan szombat járt volna le, azonban már szerdára elkapkodták a jegyeket. Szemmel láthatóan nem volt teltház.