Varga Mihály egy pizzázóval példálózva magyarázta Szegeden, hogy a tízszeres energiaárakra nem lehet felkészülni

Már második napja tart Szegeden a Közgazdász-vándorgyűlés. A csütörtöki esemény igen erősre sikerült, Botka László köszöntője után Csányi Sándor OTP-vezér, Matolcsy György jegybankelnök és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke is felszólalt. Az esemény második, egyben zárónapján, pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter „Merre néznek a 2020-as évek” címmel tartott előadást Szegeden, melyről a Telex tudósított.

A lap cikke megemlíti, hogy a pénzügyminiszter szerint „Veszélyes vizeken” is lehetett volna az előadás címe, hiszen egymást érik a válságok: járvány, infláció, aszály, háború. Mint mondta, csak a sáskajárás hiányzik a bibliai csapásokból. A száz évvel ezelőtti húszas évek juthatnak az eszünkbe. Akkor az évtized vége a nagy gazdasági válság volt, a Kondratyev-ciklus alapján akár most is itt tarthatnánk” – mondta Varga előadásában.

Varga szerint eddig sosem tapasztalt fizetésimérleg-válság jöhet, mely elég sok országot érinthet, melyek finanszírozása nincs rendben. Szerinte Magyarország felzárkózási pályán levő ország, az unió átlaga alatt van az adósságunk, de mégis a finanszírozás lehet a sérülékenységünk kulcsa. Szerinte egyedül Dánia van jó helyzetben, mindenhol máshol nőtt az adósság.

Szerinte az a kérdés, hogy a lakosságot vagy a cégeket segítsük, bár idehaza felmerült még a globális minimumadó, az uniós támogatások kérdése is, de a V4-ek eltérő érdekei is megemlítendők. Említette a politikai helyzetet, mely szerinte egyszerű: a migráció, a genderkérdések vagy a szankciók miatt vita van.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Varga szerint két területen van nagy függőségi kérdés, itt az energiát és meglepő módon az élelmiszert említette. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy inkább az ár a kérdés, nem az, hogy lesz-e. Az energiapiacon viszont nagyobb a sebezhetőség és abnormális a helyzet, szerinte tízszeres áremelkedésre nem lehet felkészülni.

Valószínűleg a szegedi Pizza Monkey esetét hozta fel, amikor pizzázót említve példálózott, miszerint

a 200 ezerről 2,5 millióra emelkedő energiaszámlával nem lehet mit kezdeni. Inflációt és az ellátási láncok megszakadását is említette, mint költségnövekedést, de az energia beszerzése is gond lehet.

Varga ugyanakkor optimista, szerinte az unióval megkötjük az elvonással fenyegetett pénzek kapcsán a megállapodást, de látszanak a kockázatok is. Kulcskérdésként említette az energiahatékonyságot, valamint fontosnak nevezte az alternatív energiaforrásokat és a napelemek hálózatra csatlakoztatását.

Az az ország, aki nem tudja megoldani az energiaellátását, az vesztes állam – tette hozzá Varga. Ezt követően beszólt a paksi „problémáknak”, ugyanakkor a miniszter szerint most látszik, hogy mennyire fontos a nukleáris energia, viszont a késlekedés károkat okoz.