Nem elég a pénz, mégsem épül a Madách leégett tornacsarnoka mellé új épület

A szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornaterme még 2018-ban égett le teljesen. Az újjáépítés ügye négy éve húzódik, a Telex információi szerint azonban mégsem egy új épületet fognak kapni, hanem a régit állítják helyre, mert nincs elég pénz.

Még márciusban írtunk arról a Telex cikke alapján, hogy már négy éve húzódik a 2018 áprilisi tűzeset miatt teljesen tönkrement tornaterem pótlása a Madách általános iskolában. A tűz következtében a mintegy 600 négyzetméteres épület teteje szinte teljesen beszakadt, csak a falak maradtak meg. A szakértők nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a tüzet.

Tavasszal a kormányközeli Délmagyarország cikke szerint már megterveztek egy új csarnokot, amit az intézmény udvarán szándékozott felépíttetni a Szegedi Tankerületi Központ. A tanév kezdetén viszont arról értesítették az iskola diákjainak szülei a Telex tudósítóját, hogy mégsem építik fel a tervezett új tornatermet, hanem a régit hozzák helyre majd valamikor.

A lapnak Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója kérdésre megerősítette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem új tornatermet építenek a Madách iskolában, hanem a régit állítják helyre. Ennek az az oka, hogy a kormány által biztosított pénzösszegnél, a 680 millió forintnál csak nagyobb értékű árajánlatokat kaptak a munkálatokra.

Ezért új terveket kell készíteni a régi terem újjáépítésére,

amelyek elfogadása és engedélyezése, majd a közbeszerzés után kezdődhet meg a leégett tornaterem helyreállítása. Ennek határidejét vagy a felújított tornaterem megnyitásának várható időpontját nem említették, így csak az a biztos egyelőre, hogy még tovább kell várnia az iskola mintegy hatszáz diákjának.

A cikk megemlíti, hogy a szülők már tavasszal is elégedetlenek voltak; sérelmesnek tartották, hogy az iskola tornatermére nem jutott elég idő, pénz és figyelem, miközben Szegeden az utóbbi években összesen 70 milliárd forintért épültek látványos sportlétesítmények állami, illetve tao-pénzből.