Szegeden is virrasztanak tanárok az oktatásért a Deák Ferenc Gimnázium előtt

Egy eseményben közölte a Rendhagyó osztályfőnöki óra nevű Facebook-oldal, hogy virrasztással tiltakoznának a Deák Ferenc Gimnáziumnál, pontosabban a József Attila sugárúti villamosmegálló és a suli közötti zöld placcon.

Frissítés (szeptember 07. 09:34): Az eseményt időközben törölték a Facebook adatai szerint, így mégsem lesz virrasztás illetve csődület a szegedi oktatásért.

Mint azt az eseményben írják: „Szegeden nagy hagyománya és jelentősége van az oktatásnak, és most szegedi tanárokként sokan úgy érezzük, az oktatás jövője, színvonala, értelme veszélyben van. Tehetetlenek vagyunk. Szeretnénk kifejezni az aggodalmunkat és találkozni az oktatásban érintettekkel, beszélni és gondolkodni. Virrasztunk a Deák Ferenc Gimnázium villamosmegálló mögötti zöld területen.”

Maga az esemény ötlete egyébként Budapestről indult. Még a fővárosi tüntetéseken jelentették be a Fővám téren, hogy szeptember 4-én, vasárnap este 19 órától négy budapesti gimnázium előtt terveznek virrasztást: a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium, a Vörösmarty Gimnázium, illetve a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola előtt.

Ez le is zajlott, erről a Telex is tudósított. A Szent István Gimnázium egyik diákja a portálnak azt mondta, éjszaka beszélgetnek, gyertyát gyújtanak, transzparenseket készítenek. „Ez egy olyan hosszútávú kiállás, amivel azt szeretnénk megmutatni az egész társadalomnak és a tanárainknak, hogy mi mennyire elkötelezettek vagyunk, mert ennyire fontos nekünk ez az ügy”. Többen is jelezték akkor, hogy pokróccal, étellel segítenek, egy férfi pedig leparkolt, és pizzát akart rendelni nekik.

Azt nem tudni, hogy a szegedi esemény pontosan miként fog zajlani és hogyan fog kinézni. Levélben kerestük a szervezőket ezzel kapcsolatban, azonban válasz egyelőre nem érkezett, de a fenti leírás szerint beszélgetés és gondolkozás lesz az oktatás helyzetéről. Bár azt már lehet tudni, hogy a hőmérséklet nem lesz túl kegyes hozzájuk: az Időkép szerint éjjel akár 15 fokig is hűlhet a levegő.

A Tanítanék Mozgalom pénteken szintén bejelentette, hogy hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A Pedagógusok Szakszervezete engedetlenségre ugyan nem szólítja fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből azonban csak november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták.