Ezrek kezdték tüntetéssel az új tanévet Budapesten

A Diákok a Tanárokért mozgalom szervezett demonstrációt szeptember 2-ára Évnyitó - Az oktatás nemzeti ügy címmel, 16 órára a budapesti Szent István Bazilika elé. A tüntetésen több ezren vettek részt, hangosak voltak, de nehezen tartották fenn a közel négy órán át tartó eseményen a tömeg lelkesedését. Elismerést érdemel, hogy ennyien megjelentek, de több ponton is erőtlen volt a megmozdulás.

A tüntetés kezdete előtt tizenöt perccel alig 300 ember szálingózott a Bazilika előtt, ennek is jórésze turista lehetett. Azonban 20 perc múlvára több ezresre duzzadt az oktatás helyzetét megelégelő tömeg. Alapvető dresscode volt a kockásing, az emberek többsége ebben érkezett a térre. A vonulás kezdete előtt az egyik szervező elsorolta azt a négy pontot, amivel elégedetlenek, és amiken vátoztatni akarnak: a tanárhiány, a tananyag mennyisége és nehezen értelmezhetősége, az iskolák és a diákok környezetének állapota, valamint az, hogy szerintük általában nem jut elég figyelem az oktatásra. Ezt a felszólalást a tömeg hangos éljenzéssel fogadta és belekezdett a „szabad ország, szabad oktatás” rigmus skandálásába.

A rendezvényt lebonyolítók között tényleg szinte kizárólag csak gimnazisták voltak, koruk ellenére profi módon vezényelték a tömeget a Bazilikától a Belügyminisztérium elé, majd onnan át a beszédek helyszínére, a Fővám térre. A tömegben a szegedi Szabó Bálinttal is találkoztunk, aki a vonulás kezdetén egyből kapott az alkalmon, és be is állt a molinó mögé a gimnazisták mellé, ugyanakkor többen azt kiabálták neki, hogy „Menj innen, te bolond!”. Hogy legyen valami kézzelfoghatóbb is az emberek számáról, a Szent István tér és a Zrínyi utca sarkán, miközben a tömeg eleje már a Belügyminisztérium épülete előtt volt,

tizenöt percen keresztül vártam, hogy egyáltalán megpillantsam a végét a vonulóknak, de ők akkor még a Bazilika elől indultak éppen.

A szervezők a Facebook-eseménynél külön kiemelték, hogy várnak minden politikust, akinek fontos az oktatás helyezete, ebből kifolyólag jelen volt többek között Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Fekete Győr András (bár ő 30 perccel kezdés után angolosan távozott), Borsik Viktor, Szabó Bálint, Jámbor András és a MSZP-s Komjáthi Imre is, aki a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalommal, alias az MSZP ifjúsági szervezetével jelent meg.

Borsik Viktor megemlítette nekünk, hogy meglepődött a résztvevők számán és életkorán is. Valóban rengeteg gimnazista, vagy fiatalabb diák jelent meg és fejezte ki elégedetlenségét. Többen a szüleiket is elhozták, vagy éppen fordítva. A rengeteg ember ellenére kulturáltan zajlott a vonulás, szervezők által kihangsúlyozott szabályokat nem szegték meg a tüntetők.

A belügyminisztérium elé érve a tömeg megállt és elénekelte a Kossuth-nótát és a Mi vagyunk a Grund című számot, amely később is sokszor fel-fel csendült. Innen tovább vonultak a Fővám térre, ahova 18 órára a program szerinti időpontra pontosan meg is érkeztek. A téren a Magyarország című szám fogadta a megérkezőket, majd nyilvánvalóan amiatt, hogy meg akarták várni az utolsó embert is, énekléssel töltötték ki az időt, amivel az addig hangos tömeg lelkesedése eléggé lecsillapodott.

Beszédben jelentették be, hogy szeptember 4-éről  5-re reggelre virrasztani fognak négy budapesti gimnázium előtt, amelyek a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium, a Vörösmarty Mihány Gimnázium és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium lesznek.

Az esemény egyik fellépője Molnár Áron színész volt, akinek lelkesítő habitusából van mit tanulniuk a szervezőknek, ugyanis ismét hangosan skandáltak az addigi áldogálás és beszélgetés helyett. Molnár a társadalmi szolidaritás fontosságát emelte ki, majd elénekelte a Tanulni akarunk! című számát. Ő adta át a szót Nagy Zsolt színésznek, akit ötgyermekes szülőként konferált fel, nem pedig színészként. Nagy egy halandzsaszöveggel kezdte, amiután elmondta „ilyen lenne egy beszéd oktatás nélkül”.

Nagy beszédét követően bejelentették, hogy egy 8x4 méteres kockás zászlót fognak lelógatni a Szabadság hídról,

ezt hangosan üdvözölte is a tömeg, a hídon lógó zászló mindenféleképpen egy erős momentuma volt a ma délutánnak. A másik ilyen jelenet az volt, amikor egy rúdra tűzött kockásinget vittek körbe a tömegben, mögötte pedig rabláncon és maszkban vonultak a „magyar oktatás rabjai”.  Ez a két akcó valamennyre a FreeSZFE tüntetésekre emlékeztető volt, bár kétségkívül azoknak nagyobb hatása volt. A négy fő felszólaló olyan témákat érintett, mint például rengeteg tanárnak mellékállást kell vállalnia a tanári állása mellett, vagy az iskolák válságos állapotát emelték ki, de egy roma diák arról mesélt, hogy semmilyen segítséget nem kap az államtól a tanulmányainak bejezéséhez. Az utolsó felszólaló szerint, ők a tanárok mögött állnak majd ezután is, az erő pedig a tömegben van.

A tüntetés 19:45-kor ért véget, a szervezők záráskánt leszögezték: folytatják.