Mihálffy Béla szegedi fórumán járt hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter

A látogatásról Mihálffy Béla a Facebook-oldalán számolt be képekkel, míg az eseményről az RTL Híradó tudósított. Arról beszélt az RTL-nek Varga Mihály, hogy gazdaságilag sokkal nehezebb időszakra kell felkészülni az ukrajnai háború miatt.

A pénzügyminiszter Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselőjelölt lakossági fórumán vett részt. Mint mondta, a háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is.

Szerinte a hatás mélysége függ a háború időtartamától és a szankciók milyenségétől,

a kormány viszont csak olyanokban hajlandó részt vállalni, amelyek nem ütnek nagyobbat Magyarországon és a térség országain, mint a szankciók által megcélzott országon. Az RTL beszámolója szerint Varga Oroszországot nem nevezte meg. Akkor sem, amikor Magyarországnak az agresszor elítélésére és a háború mielőbbi befejezésére vonatkozó EU-s törekvéseiről beszélt.

A hírek arról szóltak, hogy annyi volt idén januárban az áfabevétel, mint tavaly az év első két hónapjában, ezt az inflációnak tulajdonították. Varga Mihály viszont az RTL Híradó kérdésére a gazdaság teljesítményének tulajdonította ezt; szerinte a rendszerváltozás óta nem történt olyan szintű éves növekedés, mint tavaly.

A háború előtt az idei évre is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de át kell írni a terveket.

Ezzel viszont már megvárnák a választást; az első és legfontosabb lépésnek nevezte, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsák a magyar államháztartást. A pénzügyminisztert az RTL Híradó arról is kérdezte, hogy a kormány csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, noha korábban azt mondta, hogy erre uniós szabályok miatt nincs lehetőség. Erről Varga úgy nyilatkozott, hogy

szembemennek az uniós elvárásokkal és irányelvekkel, ami miatt bármikor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben,

ugyanakkor azt látják, hogy minden ország törekszik arra, hogy legalább átmeneti időszakban segítsen az üzemanyagot használóknak. A magyar kormány a miniszter szerint egyszerre próbál segíteni a vállalkozásoknak, háztartásoknak és a gépjárműhasználóknak, valamint fékezni az inflációt.

Az elmúlt hónapokban elég sok fideszes nagyágyú járt Szegeden, vagy a környéken. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök, aki hol Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel halászlevezett Algyőn, hol perzselte a disznót Mihálffy Bélával, hol a Tisza partján süllőzött Lázár Jánossal. De volt már itt Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő, valamint Novák Katalin köztársaságielnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, vagy Pintér Sándor belügyminiszter is, de Palkovics László is adott át dolgokat. Németh Szilárd is volt már Mórahalmon, valamint a röszkei gyakorlaton is, de legutóbb ellátogatott a határra a fideszes jelöltekkel. Ugyanakkor ne feledjük azt sem, hogy Palkovics László épp a múlt héten járta végig Szegedet é sa megyét is.