Videó: Németh Szilárd Röszkén nézte végig, ahogy visszaverik a migránsok ostromát

A honvédség és a rendőrség kész és képes az ország biztonságát szolgálni - jelentette ki a honvédelmi miniszter szerdán Röszkén. Benkő Tibor, a Határozott fellépés 2021 gyakorlaton azt mondta, az ország békéjéért, a magyar emberek biztonságáért a magyar kormány felel.

Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a gyakorlaton résztvevő katonák és rendőrök bizonyították, képesek az országot megvédeni, és ezzel együtt teljesíteni a Schengeni szerződés követelményeit. Az általuk elvégzett munkának köszönhetően a magyar emberek nyugodtan ünnepelhetnek karácsonykor és az év végén jelentette ki. A politikus leszögezte: a magyar emberek többsége kinyilvánította, meg akarja védeni országát, békésen szeretne élni, gyermekeiknek azokat a hagyományokat átadva, melyeket szüleiktől, nagyszüleiktől örököltek.

Benkő Tibor hangsúlyozta, Európát körbevette a migrációs hullám, ez olyan veszélyeket rejt, amelyek, ha nem kezeljük megfelelően, tragédiát okozhatnak. A honvédség a Belügyminisztériummal egyeztetve annyi katonát küld a határra, amennyire szükség van. Volt olyan időszak, amikor több ezer katonának kellett szolgálatot teljesítenie a határon és olyan is, amikor néhány száznak közölte a miniszter.

Kitért arra is, a magyar katonák azért vesznek részt külföldön békemissziós feladatban, hogy a gondokat ott oldják meg, ahol keletkeznek és ne engedjék be Magyarország területére. Benkő Tibor a gyakorlat végén a résztvevő állományhoz szólva hangsúlyozta, a kormány azért dolgozik, hogy az elvégzett munkát elismerve a fegyveres erők tagjainak biztosítsa azokat a feltételeket, amelyekért megszolgáltak. Ezért növelik tíz százalékkal a fizetéseket januártól, és ezért kapnak hathavi illetménynek megfelelő pluszjuttatást.

A gyakorlaton bemutatták a határon jellemző incidensek típusait és a fellépést ellenük, valamint a honvédség által használt technikai eszközöket. Márkus Ferenc a Magyar Honvédség műveletvezető főnökség vezetője elmondta, az alföldi alkalmi kötelék keretében jelenleg ötszáz katona, kétszáz technikai eszközzel teljesít szolgálatot a déli határon. A rendőrséggel közösen végzett járőrtevékenységük mellett kiemelten fontos a felderítő munka.

A határ térségében könnyű helikopterek végeznek felderítő repüléseket.

Ezeken csúcstechnikájú, többcélú kamerarendszer működik, amely infravörös felvételek készítésére is alkalmas, így éjszaka is használható és akár negyven kilométeres távolságból is képes a felderítésre. A Magyar Honvédség alkalmaz mobil radar-, videó- és hőkamerarendszert is. A radar 24 kilométeres távolságból képes követni a járművek és csoportok mozgását, a kamerával pedig nyolc-tíz kilométerről felismerhető egy emberi alak. Használnak drónokat is, amelyek élő videóképet biztosítanak kezelőiknek tette hozzá.

A gyakorlaton elhangzott, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a déli határszakaszon: tavaly 29 836 határsértő ellen kellett intézkedni, idén eddig ez a szám már meghaladta a 62 ezret.

A létrás átjutási kísérlet a legelterjedtebb, de előfordul a kerítés megrongálása, alagutak ásása

ezekből idén 18-at fedeztek föl , valamint a vízi átkelés is a Tiszán és a Maroson. Az időnként agresszíven fellépő csoportok farönkkel, kővel, mezőgazdasági terménnyel dobálják meg a katonákat közölte Márkus Ferenc. A migránsok a határon gyakran szervezett csoportok juttatják át, melyek összehangolják tevékenységüket.

Folyamatosan tesztelik a határ védelmét, a csoportok különböző helyszíneken egyszerre kísérlik meg a határ illegális átlépését, így megosztva a határt védő erőket mondta. A határnál állomásozó gyorsreagálású szakaszok nagyobb, agresszíven fellépő csoportok támadása esetén tömegkezelési-feladatokat is ellátnak. Ez a békemisszióban Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában szolgáló katonák alapfeladatai közé tartozik hangzott el a gyakorlaton. (via MTI)