Megszaporodtak a fideszes nagyágyúk Szegeden és környékén

Durranóban van a választási kampány: a 2020-as és az idén tavaszi-nyári pangás után ismét egyre több kormányzati szereplő látogat a megyébe haknizni, átadni vagy előadni. Csak Orbán Viktor háromszor járt a környéken eddig ősszel, és ebből kétszer arról is posztolt, hogy mit evett.

Emlékezhetünk, hogy a 2019-es önkormányzati választásokkor egymásnak adták a kilincset kisebb-nagyobb kormánytagok és fideszes karakterek. Meglátogatta Nemesi Pál polgármesterjelöltet többek között Szijjártó Péter, Gyopáros Alpár, Kövér László, Kósa Lajos, Pintér Sándor, Varga Judit, a szegedi származású Novák Katalin; de még olyan ikonikus jobboldali médiaszereplők is, mint Jeszenszky Zsolt, Dezse Balázs, Apáti Bence vagy Velkovics Vilmos.

Orbán háromszor

Aztán Nemesi nem nyert, beütött a covix és természetesen a politikusmigráció is alábbhagyott. Az elmúlt hetekben-hónapokban mégis arra lehettünk figyelmesek, hogy egyre több kormányzati politikus érkezik a térségbe, elsősorban Szegedre.

Ami furcsább, hogy Orbán Viktor háromszor is járt Szeged néhánytíz kilométeres körzetében négy héten belül.

Elsőként szeptember 22-én figyeltünk fel egy Facebook-posztra Orbán közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel éppen Algyőn halászleveznek. Nemsokkal később érkezett is az MTI beszámolója, hogy a szerb–magyar határnál jártak, ahol az afganisztáni helyzet okozta migrációs nyomásról beszélgettek.

Teljes hírzárlat

Itt érdemes megemlíteni, hogy a miniszterelnök környékbeli látogatásairól esélyünk sincs soha időben értesülni, ezért nem tudunk azokról rendesen beszámolni. Ugyanez igaz egyébként a legnagyobb hazai független hírportálokra; valamennyi újságnál csak utólag tudják meg, épp hol járt Orbán.

Utólag persze már okosak vagyunk, így tudjuk, hogy október 3-án, kevesebb mint két héttel később Orbán már valahol a Tisza partján süllőzött Lázár Jánossal. Nagy célja nem lehetett a találkozónak, hiszen sem Orbán, sem Lázár nem írt semmi lényegit közösségi oldalaikon.

A Szegeder információi szerint azonban Lázár itt hívta meg Orbán Viktort a tram-train novemberi átadójára.

A party pontos helyszíne nem ismert, de mivel a süllő „Lázár módra” készült, valószínű, hogy Hódmezővásárhely közelében lehettek.

Ami kifejezetten érdekes, az az, hogy október derekán három napon belül két nagyszabású vasúti beruházás alapkőletétele is megtörtént:

  1. október 15-én a Budapest–Belgrád vasút projektje startolt el,
  2. október 18-án pedig a Szeged–Szabadka.

Előbbin sem Orbán, sem Aleksandar Vucic szerb elnök nem volt jelen, de ez talán betudható annak is, hogy sokan ellenzik a projektet elképesztő költségei miatt, meg azért mert kínai hitelből építjük kvázi a semmi közepén.

Utóbbi alapkőletétel már szimbolikusabb volt, hiszen itt két rég elválasztott nagyváros közötti vasút újraindítása a cél, Szabadka és Szeged között. A Horgoson tartott eseményen állítólag ötezren voltak jelen, eljött Orbán és Vucic is.

Gázcsövek és gazdaság

De nem csak Orbán Viktor járt Csongrád-Csanád megyében mostanság. Szeptember 30-án Szijjártó Péter posztolt Facebookjára egy képet arról, hogy éppen Kiskundorozsmán van, és egy óra múlva élőben jelentkeznek be. Természetesen itt sem tudtuk, hogy a külügyminiszter érkezik, ezért a posztból próbáltuk megfejteni, hogy hol is lehetnek pontosan. A képeken gázcsövek voltak és egy újonnan felhúzott kis telephely, a háttérben fák. Mivel tényleg új létesítményről volt szó, a Google műholdképe sem tudott segíteni, így nem volt módunk menni, lehetetlen volt a beazonosítás. Pedig Szijjártó egy igen fontos eseményen vett részt: Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterrel közösen nyitották meg a két országon áthaladó új gázvezetéket, amit hónapok óta építettek a környéken.

Eztán október 20-án, szerdán jött Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki úgyszintén Kiskundorozsmát látogatta meg:

Szentkirályi egy mezei lakossági fórum kedvéért jött le Szegedre.

Ott volt Mihálffy Béla dorozsmai önkormányzati képviselő, Bartók Csaba, illetve a fideszes SzegedMa, akik valahonnan tudtak az eseményről. A lapnak Szentkirályi még interjút is adott.

Ezt követte a csütörtöki esemény, amelynek keretein belül Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tette tiszteletét a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 100 című gazdasági konferenciáján az új stadionban. Erről az eseményről kivételesen mi és olvasóink is tudtunk előre, más okokból nem tudtunk jelen lenni.

A választásokig még hátra van jónéhány hónap, itt az ideje felkészülni a fideszespolitikus-dömpingre; bár jó esély van arra is, hogy ellenzéki oldalon is többen látogatnak majd a napfény városába.