Másfél évtized után újra CNG-üzemű buszok érkeznek Szegedre

Miután 2021-ben örökre elköszöntek a földgázüzemű Ikarusok Szegedtől, és már csak mutatóban van néhány ilyen meghajtású jármű a környéken, most úgy tűnik, új példányokkal frissít Szegeden a Volánbusz. Tíz darab MAN Lion's City állhat idén forgalomba a város útjain.

A beszerzéseket bonyolító VOLÁN Buszpark Kft. még tavaly augusztusban írt ki közbeszerzést új, gázüzemű buszok beszerzésére, ennek bírálták el most az eredményét, és hozták nyilvánosságra a győztest pénteken.

A hirdetmény egészen pontosan új, alacsonypadlós, 2 tengelyes szóló kivitelű (azaz nem csuklós), CNG-üzemű, EURO-VI motorral rendelkező autóbuszok beszerzését tartalmazza, továbbá az adott járművek leszállításától és annak átvételétől számított 24 hónap időtartam alatt felmerülő kötelező karbantartási műveletek biztosítását.

A Volánbusz két részletben 75+10 (illetve opcionálisan további 8+1) darab ilyen buszt vásárol a tenderen nyertes MAN-től. Összesen egyébként hárman pályáztak – az MAN-en túl még a Scania és az Iveco –, utóbbi két gyártót azonban kizárták a versenyből.

Fotó: MAN

Szegeden az 1990-es évek második fele óta közlekednek földgázmeghajtású autóbuszok, 2002-ig több tucatot gyártott a város számára az Ikarus. Sőt, az utolsóként legyártott Ikarus 280-as is az egyik szegedi CNG-üzemű darab volt.

Ahogyan arról 2021 márciusában írtunk, ezeket már selejtezték, de van még néhány, 2006-ban beszerzett Mercedes-Benz Citaro G is, amelyek az elmúlt másfél évtizedben vegyesen láttak el szolgálatot szegedi helyi és agglomerációs vonalakon egyaránt.

Az Omnibusz szakportál információ szerint az új MAN Lion's City típusú buszok még 2022-ben megérkeznek Magyarországra. Közlekednek majd Budapesten és környékén, Szolnokon, Zalaegerszeg környékén, illetve Szegeden.