MÁV: Péntektől újra menetrend szerint járnak a tram-train járművek

A MÁV-nál érdeklődtünk arról még szerdán, hogy mi volt az oka a héten történt teljes leállásnak, valamint arról, hogy várhatóan meddig marad ez az állapot. Épp a mai napon írtuk meg Kanda Imre tramtrain-főmérnök által, a vásárhelyi Rádió7 Közös nevező című műsorában elmondottak alapján, hogy három jármű is kiesett a közelmúltban a forgalomból baleset, egyéb hiba, vagy járművezetői figyelmetlenség miatt. Nem sokkal ezután a vasúttársaság is válaszolt megkeresésünkre az alábbi közleménnyel, hasonló okokat felsorolva:

November 29-e óta utasforgalmi próbaüzemben járnak a tram-train szerelvények, ezáltal egy Magyarországon eddig még nem alkalmazott, újszerű városközi közösségi közlekedési rendszerrel ismerkedhet meg az utazóközönség. Az utasforgalmi próbaidőszakkal párhuzamosan végzi a Stadler a típusengedélyhez szükséges teszteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez a kényelmes és modern közlekedési eszköz a hatósági szabályozások szintjén is részévé váljon a magyar kötöttpályás közlekedési rendszernek. A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a tram-train szerelvényeket az utasok zavartalanul tudják használni az ingyenes utasforgalmi próbaidőszak alatt.

Sajnos azonban a jelenleg hazánkba leszállított nyolc motorvonatból álló tram-train flottából három balesetet vagy egyéb káreseményt szenvedett el, így ezeket a járműveket a gyártó nem tudja forgalomba állítani.

Az utasforgalmi próbaüzem alatt bekövetkezett, a KRESZ szabályait be nem tartó gépkocsivezető által okozott szegedi ütközéses baleset során a 007-es járművön olyan szerkezeti károsodás keletkezett, ami miatt bizonytalan ideig nem is fog tudni közlekedni. A másik két sérült jármű javítását soron kívül végzi a gyártó Stadler. A december végén érkezett nyolcadik tram-train üzembehelyezéssel kapcsolatos felkészítése, vizsgáztatása pedig folyamatban van, a szükséges vizsgákig a szerelvény nem vehet részt az utasszállításban.

Ahogyan korábban is jeleztük, a hatóság által előírt utasforgalmi próbaüzem ideje alatt előfordulhatnak még kisebb-nagyobb meghibásodások, technikai-műszaki problémák, arra azonban szinte lehetetlen felkészülni, hogy a rendelkezésre álló flotta közel fele balesetek, vagy egyéb kéresemények miatt egyszerre esik ki. Az elmúlt napokban lefolytatott egyeztetések alapján a gyártó Stadler ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a fennálló nehézségek ellenére biztosítja a megfelelő mennyiségű járművet a menetrendszerinti forgalom lebonyolításához.

A gyártó mai tájékoztatása alapján pénteken a menetrendhez szükséges darabszámú szerelvény fog közlekedni.