Hamarosan élőben mutatja a Google Maps, hol járnak épp a szegedi közösségi közlekedési járművek

Sok teszt és egyeztetés van még hátra, de az önkormányzat azon van, hogy nemsokára a telefonunkon ne csak egy statikus menetrendet láthassunk, hanem ténylegesen azt a Google térképén, hogy hol járnak épp a szegedi villamosok, troli- és autóbuszok.

Egy a város közösségi közlekedésével foglalkozó fórumba került fel egy képernyőmentés nemrég arról, hogy egy 2-es villamos élő forgalmi adatokat továbbít a Google Maps számára, azaz látható volt egy rövid időre egy kis ikon segítségével, hogy hol van az adott villamos, sőt, az is, hogy van-e késése.

Rákérdeztünk a városnál, hogy várható-e esetleg, hogy a jövőben minden helyi villamos/busz/trolibusz/tram-train élőben látható lesz majd a Google térképén?

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt válaszolta, a Google irányába valóban folyik a kísérleti fejlesztés, ahhoz azonban, hogy hogy a techóriás elfogadja az adatokat, elég sok teszten, egyeztetésen kell még átmenni.

„De a cél természetesen ez lesz, hogy működjön”

– válaszolta Nagy Sándor. Ha ez a fejlesztés elkészül, még jobban kiszámíthatóak lesznek a hétköznapok. Képzeljük csak el: ritkán jár a busz, de még beugranánk a boltba a megálló mellett, ha tudnánk róla, hogy ötperces késésben van a következő. Ha nem tudjuk, nem megyünk be a boltba, ezentúl azonban megnézhetjük majd, ténylegesen milyen messze van az adott járat.