Feltették a bokrétát az SZTE gyermekpszichiátriai centrum új épületszárnyának vasbetonvázára

„Szeretnénk, ha az integrált gyermek és ifjúságpszichiátriai, valamint az addiktológiai egység kialakításával egy hatékony kezelést biztosító, új ellátási forma jönne létre, amely alkalmas regionálisan összefogni, koordinálni és utókövetni a gyermek és ifjúságpszichiátriai mentálhigiénés ellátás és prevenció színtereit” – fogalmazott Dr. Fendler Judit. Az ünnepségen az épület legmagasabb pontján bokrétát helyeztek el, amelyre a szalagokat felkötötte:

  • Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja,
  • Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora,
  • Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke,
  • Dr. Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója,
  • Dr. Kapornai Krisztina, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály osztályvezetője,
  • Sipos Kovács Mónika, pénzügyi vezető és
  • Illyés Boldizsár, a Dél-Konstrukt Zrt. építésvezetője.

Az eseményen részt vettek az építő- és tervezőcég munkatársai is, meg persze mi is.

Fotó: SZTE

Új épületszárnnyal gazdagodik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ. Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg. A 2,2 milliárd forint értékű beruházás bokrétaünnepét ma, azaz november 9-én tartották.

Új mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegének építési munkálata: szerkezetkész az új épületszárny. A tervek szerint a jelenleg három telephelyen működő osztály 2022-ben költözne át integráltan az új épületbe. A 2,2 milliárd forintos pályázati támogatásból megvalósuló beruházás jóvoltából a Gyermekgyógyászati Klinika Korányi fasor 14-15. szám alatti főépületének Tisza Lajos körút felőli oldalához kapcsolódik egy nyaktaggal a látványos, új szárny.

„A pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre csak nő. Ezért is kiemelten fontos ez a beruházás” – emelte ki Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja elmondta: az intézmény célja, hogy 2025-ig megteremtse Szegeden a XXI. századi gyermekgyógyászat infrastrukturális hátterét és ezzel párhuzamosan a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is kiválósági központtá váljon.

A bokréta felhelyezés után eldőlt, ezért a létrát kétszer kellett megmásznia az illetékesnek, hogy újból a helyére állítsa azt. A tetőn töltött kedélyes beszélgetések és fotózkodás után a kivitelező cég egy rendkívül finom bográcsos ebéddel várt minket lent, ahol természetesen meg is volt terítve a sörpados, rögtönzött étkezde.

A projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság testi-lelki egészségi állapotának javítása és az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének emelése, az egészségügyi ellátórendszer korszerű és költséghatékony működtetése mellett. Az ellátás korábban csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki, 2012-ben azonban kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye dél-keleti részével és Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, azaz közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma. A gyermek, serdülő és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága mára eléri a népbetegség szintjét.

„2500 négyzetméteren, öt szinten jön létre egy új szárny, amely többek között azt jelenti, hogy a meglévő 225 ágy 36-tal bővül. Létrejön többek között egy ambuláns ellátást biztosító és egy nappali terápiás ellátást biztosító emelet, illetve egy olyan szint is, amely a modern nemzetközi standardoknak megfelelően egyaránt gyermek és szülőbarát” – ismertette Dr. Bereczki Csaba.

Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója hangsúlyozta: az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a szülő-gyermek együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, valamint a szakmailag ideális és biztonságos belső betegutak kidolgozására, illetve a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.

Az épület előtt tartott sajtótájékoztató után a Dél-Konstrukt vezetésével körbejártuk az építkezést. Felmentünk a tetőre is, ahol rendkívül jó volt a kilátás; a Tiszára, valamint a Dómra is ráláttunk. Utóbbi előtt szintén építkezés nyomai voltak fellelhetők; a volt sebészeti klinika felújítása és bővítése révén az egészségtudományi képzési tömb épületének kivitelezése. Ezt az Aktív Kft. nyerte, nettó 6 milliárd 297 millió forinttal. A kivitelezés elég látványos szakaszhoz ért, a tetőszerkezet egy része már megújult, míg a Dóm felőli rész még mindig szét van kapva:

Fotó: Bálint András / Szegeder