Még a Holdról is látszik a Kárpát-medencei nyár

Felperzselt vidéket hagyott maga után 2024 nyara, pedig nem indult rosszul, júniusban még jutott a földeknek a csapadékból, írja az időkép.hu. Az időjárási portál a NASA Terra/MODIS műholdfelvételeit használta fel.

A felvételek alapján a csapadékosabb júniusban még zöld színben festett a Kárpát-medence az űrből. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk, írják. Kiégett a növényzet, ami abban nyilvánult meg a NASA műholdképein, hogy a zöld színt pedig egyre inkább sárgás, világosbarnás árnyalatok váltották fel.

Szeptember 1-jén elkezdődött a naptári ősz, ám ez nem érződik az időjáráson, továbbra is zavartalan a hőség főként az Alföldön. Vasárnap megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord is, Lágymányoson csak 24 fokig hűlt a levegő. Idén volt továbbá az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, a hazai napi melegrekordot Kelebiában mérték, ahol 40,7 legalább 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon.

Forrás: NASA Terra/MODIS