Balog Zoltán a kegyelmi ügyről: Én kerestem meg Novák Katalint

„Onnan ismertem K. Endrét, hogy a felesége megkeresett, segítsek célba juttatni a kegyelmi kérvényét” – mondta Balog Zoltán püspök a 777 nevű keresztény blognak a kegyelmi ügyről adott hosszú interjújában. 

Balog állítása szerint a megkeresés után találkozott K. Endrével, és megpróbált segíteni rajta. A találkozásra nem az ő otthonában, hanem a püspök hivatalában került sor, de szavai szerint ő akkor nem tudta, hogy a férfi házi őrizetben van-e. A beszélgetés után

Balog Zoltán kereste meg Novák Katalin akkori államfőt, és jelezte neki, hogy „ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni”. 

„Az első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet és ezt vállaltam is” – mondta az interjúban a püspök, aki állítólag felajánlotta a segítségét és a kiállását az akkori köztársasági elnöknek, de „ő erre nem tartott igényt, mert ő akarta vállalni a döntésért a felelősséget”. Balog óriási veszteségnek tartja Novák távozását, és „ezért engem súlyos felelősség terhel”.

És hogy vele ellentétben megtartotta a pozícióját, azt azzal indokolta, hogy a politikai és az egyházi vezetés között azért van különbség. „A püspöki feladat alapvetően egy lelki megbízatás, amire eskü kötelezi az embert. A mi eskünkben az a kitétel van, hogy mi nem a testületek fölött vagyunk, hanem azoknak alá vagyunk rendelve. Ez egy más világ, mint a római katolikus egyházban vagy más egyházakban, ahol a lelki vezetők a testületek fölött vannak. Abban erősített meg a kerületi közgyűlésünk, hogy nekem kötelező ezt a munkát folytatnom.”

Hogy miért nem szólalt meg eddig, annak több oka is volt, egyrészt „van jelentősége annak”, hogy csak a választások után adott interjút, másrészt szerinte „ha az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, ha így megrendül, akkor az első dolog nem a szöveg és a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás”. 

Balog állítása szerint nem rántotta bele az egyházat a kegyelmi ügybe, hanem az magától kelt a védelmére. Sőt, azt mondta, „ez a nagyon egyszerűen és banálisan induló ügy egy másik történet, mint amivel az egyházunk alapvetően meg lett vádolva”. Ráadásul a vád szerinte még a személyétől is független, mivel „nem az elmúlt három évről beszélnek, akik a legsúlyosabb kritikát megfogalmazták”.

A kérdésre, hogy a mai napig meg van-e győződve K. Endre ártatlanságáról, Balog azt válaszolta: „alapvetően igen”.

Ugyanakkor a bicskei áldozatoknak azt üzente, megrendítő számára, ami történt. „Ami az ő életükben kárt okozott, azért tőlük is csak bocsánatot tudok kérni, és kívánom nekik, hogy találják meg azokat az embereket, akik nekik valóságos segítséget nyújtanak, nem kihasználni akarják őket, nem visszaélni a bizalmukkal.” Hozzátette, a református egyház azért „nagyon sokat tesz a gyermekvédelmi szolgálatban, a gyermekintézményekben, az óvodákban, az iskolákban”, és bízik enne, hogy ők is megtalálják azokat a helyeket, ahol a sebek begyógyulhatnak.