Péntektől érkezhet a kiterjedt esőzés, hideg azért nem lesz

Az aranyat érő májusi esők az ország nagy részén eddig elmaradtak, sokfelé már komoly aszályhelyzet alakult ki. Az időkép.hu előrejelzése szerint viszont a következő napokban kiadósabb csapadék enyhíthet a szárazságon, péntekre érkezik a kiadós öntözés.

Az első záporok, zivatarok már szerdán megérkezhetnek, nagyobb számban az Alföldön és a főváros környékén fordulhatnak elő. Ezek inkább még csak lokálisan hozhatnak jelentős mennyiségű csapadékot. Péntekre virradóan délnyugat felől viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik, ekkor már szinte az egész országban számítani kell esőre, záporokra, zivatarokra. A zivatarokat nem egy helyen felhőszakadás kísérheti, írják.

Az ország nagy részén 10–20 milliméternyi csapadék hullhat le, de lesznek olyan tájak, ahol ennél kevesebb valószínű. Viszont ott, ahol több zivatar is áthalad, akár a 40 millimétert is meghaladhatja a napi csapadékösszeg. A hosszú hétvége alatt is számítani kell majd záporokra, zivatarokra. A csapadékmentes időszakokban a 27–28 fokot is elérheti a hőmérséklet, Szegeden 25–26 fokra lehet számítani ekkor.