Azt hittük, spórolunk vele, de drágulást hozhat az italok visszaváltása

Drágulást hozhat az visszaváltási rendszer, amit idén januárban vezettek be, írja a 24.hu. A baj pedig az, hogy nem annyival lesz magasabb a termékek ára, mint amennyit a visszaváltásért kapunk. 

A Deposit Refund System (DRS-rendszer) hivatalosan júliusban kezdődik, elsejétől 50 forint ellenében lehet visszavinni a kiürült műanyag és üvegpalackokat, fém italos dobozokat. Ez csak a belföldön forgalomba hozott, 0,1–3 literes űrtartalmú termékekre vonatkozik. A rendelkezés kötelezővé teszi az üzletek számára a visszaváltást, így országosan mintegy 5–6 ezer darab automata telepítése várható. A nagyobb boltok egy részében már van automata, ezek azonban egyelőre üresek.

A kisebb üzletekben a tervek szerint a kézi visszavétel is lehetséges lesz, a többinek viszont többletköltséget jelent az automaták üzemeltetése. Ugyanis csatlakozási díjat kell fizetniük 5 éven keresztül, ebből finanszírozza majd a MOL leányválllalata, a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. az automaták több mint 50 milliárd forintos értékű beszerzését.

Ez a díj csomagolóeszköz-típustól függően darabonként 1–8 forintos pluszköltséget ró a gyártókra. Ezen felül a gyártóknak meg kell fizetniük a szolgáltatási díjat, amelyből a MOHU a hulladékgyűjtést-, válogatást- és hasznosítást finanszírozza. Ez az összeg darabonként 10–20 forint között lehet majd, attól függően, milyen a csomagolás típusa. 

Így a visszaváltható termékek esetében előbb-utóbb áremelkedés lehet, és várhatóan nem 50 forinttal drágulnak az italok. A 24.hu cikke szerint akár „hasraütésszerűen” is dönthetnek a boltok arról, hogy mennyit fizettetnek meg a vásárlókkal.