Orbán: Magyarország úgy néz ki, mint egy egészen normális ország, mivel itt higgadt, ésszerű gondolkodás zajik

„Furcsa érzés Magyarországról jönni Brüsszelbe, mert hazánk úgy néz ki, mint egy egészen normális ország, mivel itt higgadt, nyugodt és ésszerű gondolkodás zajik” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök az EU-csúcsról jelentkezett be, melyen a fő napirendi pont az Ukrajnának nyújtandó további támogatás. 

Orbán szerint mi sem lehetünk közömbösek a konfliktusban, de „ez nem egy futballmeccs, ahol valakinek szurkolni kell”, hanem az ukránoknak kell megvívniuk a saját harcukat. Brüsszelben pedig úgy beszélnek a vezetők, mint akik az oroszokkal háborúznak, tette hozzá. Mi nem vagyunk hadviselő fél – szögezte le, és az orosz-ukrán háborút „lokális ügynek” nevezte.

Azt mondta, hogy sokat gondolkozik azon, „hogyan kellene elfoglalni Brüsszelt”, és szerinte nem a jobb- vagy baloldal között van különbség, a lényeg az, hogy ki a háborúpárti és ki a békepárti. A sarkunkat meg kell vetni és a tűzszünetet és béketárgyalásokat kell képviselünk – jelentette ki, de azért hozzátette, hogy a baloldal Magyarországon nem ezt képviseli.

Az ukrán gabona is szóba került, Orbán szerint az európai gazdák termelékenységét már-már észszerűtlen intézkedésekkel szabályozzák, Ukrajnában ilyen viszont nincs. Szerinte ez súlyos gond Magyarország számára, mivel a nyugat-európai vevők az olcsó ukrán termékeket fogják venni, és nem az itteni terményeket. A gazdák nem véletlenül dühösek – hangsúlyozta Orbán.  

Egy kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta, nyugaton is kíváncsiak az emberek véleményére, de ott a választásokon kérdezik meg őket. Magyarországon viszont a magyar kormány rendszeresen felkínálja a lehetőséget, hogy az emberek ne csak elmondhassák a véleményüket, de megfelelő hangerővel mondhassák el azokat” – fogalmazott a nemzeti konzultációkra utalva.