Százezernél is többen tiltakozhattak pénteken a Hősök terén

A tüntetésen elhangzott 50 ezernél jóval többen tiltakozhattak a múlt hét pénteki, influenszerek által szervezett tüntetésen, írja az rtl.hu. A portál számításai szerint legalább 130–160 ezer ember lehetett a Hősök terén és a környező utcákban.

A tiltakozás kezdetén Gulyás Márton, az esemény egyik szervezője azt mondta legalább 50 ezer ember érkezett a térre, hogy részt vegyen az Odakint most szörnyek járnak címmel hirdetett demonstráción, amit a gyermekvédelem reformja és az áldozatok melletti kiállás miatt rendeztek meg youtuberek és influenszerek. A tüntetést hat nappal azután tartották, hogy a 444.hu cikke nyomán kirobbant kegyelem-botrányba belebukott Novák Katalin köztársasági elnök.

A tiltakozás utáni napokban Potyondi Edina – aki utolsó felszólalóként nagy hatású beszédet mondott – már arról írt, hogy több mint 150 ezren tüntettek, de ez is egy „konzervatív becslés”.

Egyesek szerint azonban a 200 ezret is megközelítette az emberek száma.

Az RTL szerint ők a nemzetközi gyakorlatban is használt 4 fő/négyzetméterrel számoltak, de ebben az esetben voltak olyan részek, ahol ennél azért szellősebben álltak, így kettéválasztották a területet. Ebben az esetben 22 ezer négyzetméteren állhatott 88 ezer ember – ami máris több, mint Gulyás Márton, vagy a kormányközeli Pesti Srácok becslése. Ha a nem sűrű, de álló tömegre használt, négyzetméterenként 3,5 emberrel számolnak, akkor nagyjából 77 ezren lehettek a demonstráció „sűrűjében”.

Emellett a maradék 26 ezer négyzetméteren – 3-as szorzónál – még 78 ezer ember állhatott, vagyis összesen 150166 ezres tömeg jön ki. Ha jelentősen szellősebb tömeggel, négyzetméterenként 2 emberrel számolunk,

akkor nagyjából 130140 ezer demonstráló lehetett a megmozduláson.

Az eseményről én tudósítottam a Szegedernek, és véleményem szerint is jelentősen több ember vett részt a megmozduláson, mint 50 ezer. A tüntetés kezdete előtt már megtelt a tér, özönlöttek az emberek minden irányból. 18 óra 30 perc körül, amikor már javában mentek a beszédek kisétáltunk a Műcsarnok mögé, ahol majdnem Néprajzi Műzeumig álltak az emberek és folyamatosan jöttek még a Damjanich utca irányából.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

A Műcsarnok lépcsőire felállva látszott, hogy a Dózsa Györgyi út másik felén, és az Andrássy úton is rengeten állnak még. Egy tiltakozó elmondta nekünk, hogy ott voltak akkor, amikor az Andrássy utat le kellett zárni, mert már teljes szélességében és hosszában is majdnem elfoglalták az emberek.

A hazai sajtóban is gyakran használt mapchecking nevű alkalmazás alapján picivel több mint 100 ezer ember tartózkodhatott a Hősök terén, ami így az elmúlt évek legnagyobb tüntetése volt Magyarországon.