Balog Zoltán nem mond le K. Endre ügye miatt

Balog Zoltán kedd késő délután szólalt meg hivatalosan, egy videóüzenetben beszélt arról, hogy a református egyház elnökségi tanácsi gyűlését ő hívta össze, ezen a tisztségviselők négyötöde jelent meg, végül titkos szavazással, 86 százalékos arányban bizalmáról biztosították Balogot.

A Novák Katalin bukásához hozzájáruló kegyelmi ügy miatt ugyanis az ő személye is előkerült a Direkt36 cikkében, mint aki előmozdította K. Endre igazgatóhelyettes ügyét. A tanács arra kérte az egyházi vezetőt, gondolja át közéleti szerepvállalását. Balog a videóban végül nem jelentette be lemondását.

A videóban azt mondta, elutasítanak minden olyan törekvést, ami összemosná az egyházat a kegyelmi üggyel, ilyen ügyekkel alapvetően nem is foglalkoznak. „Az mindenki által tudott, hogy elnökasszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyunk”, mivel ő is tagja Novák egykoron 15 fős tanácsadó testületének. Szerinte bármilyen tanácsot ad, az csak rá tartozik, „akár tévedtem, akár nem”.

„Vele én személyesen sohasem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be” – utalt a bicskei gyerekotthon pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatójára, míg K. Endrével kapcsolatban elmondta, „a kérvényt nem én nyújtottam be, nem én terjesztettem fel”. Azt viszont elismerte, tanácsadóként egyetértett K. kegyelmi kérvényével, majd beismerte:

„Tévedtem és hibáztam.”

Akitől kellett, attól bocsánatot kért vagy kér, a pedofíliát pedig mindig is elutasította, és szerinte K. Endre ügye nem is erről szól, nem pedofília miatt ítélték őt el.