Lemondott Novák Katalin és Varga Judit

„Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről”

– mondta szombaton délután Novák Katalin, miután megszakítva katari útját hazarepült Budapestre.

A köztársasági elnök azt mondta, azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban, a szeretetben. Novák elismerte, hogy a kegyelmi döntésről érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb.

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk” – fogalmazott Novák. Magyar emberként ő is azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, vagy ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

„Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.”

Varga Judit szintén bejelentette lemondását. „Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – írta.