Novák Katalin jó szívvel írja alá Orbán alkotmánymódosítását

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – válaszolta a Sándor-palota a Telex megkeresésére. Arra nem válaszolt az államfő, hogy vállalja-e a felelősséget a kegyelmi döntése miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról.

Orbán Viktor az államfő kegyelmi döntésének nyilvánosságra kerülése miatt csütörtökön bejelentette, a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújt be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”. Neki is van öt gyermeke és hat unokája és ha valakik hozzájuk nyúlnának, az első gondolata az lenne, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni.

A miniszterelnök módosítója már meg is jelent csütörtök késő este a parlament honlapján azzal az indoklással, hogy „a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni”. A miniszterelnök által benyújtott módosításban az áll, a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja”.

A hvg.hu már arról cikkezett a hírek hallatán, hogy a Novk-ügy először a taktikai hallgatástól indult, két nappal ezelőtt Orbán Balázs még arról beszélt, hogy „tiszteletben tartjuk az államfő döntését”, aztán jött a miniszterelnök és bejelentette, hogy felülalkotmányozzák az elnököt, ezzel megalázva őt. A kormánymédiában eleinte egy szó sem esett az egész botrányról, és a Magyar Távirati Iroda is mélyen hallgatott az ügyről, írják.