Népszava: Nem önként mentek Novák Katalint nézni a gyulai diákok

Fagypont körüli, párás-ködös időben ácsoroghatott kétszáz diák háromnegyed órát a gyulai vár előtt a tanárjaikkal, hogy láthassák a Békés megyei protokoll-látogatáson lévő Novák Katalint, erről mi is írtunk korábban. A Magyar Narancs tudta meg ugyanis, hogy Görgényi Ernő fideszes polgármester körlevélben tájékoztatta az államfői látogatásról az iskolákat, ahol a pedagógusok is továbbadták az információt a diákoknak, de még a tankerület is jelezte az intézmények felé Novák érkezését.

A Népszava újságírója a helyszínen kérdezte magukat a diákokat arról, hogy önként mentek-e ki az eseményre. Szinte mindegyikőjüktől hasonló választ kaptak:

az iskola döntött arról, hogy nekik kötelező lesz a részvétel.

Maga szerint? – kérdezett vissza a Népszavának egy idősebb pedagógus, majd egy vállrándítással jelezte, nem mondhat többet. Amikor azt kérdezték tőle, szerinte normális-e, hogy a diákok a hidegben állnak egy protokoll látogatás kedvéért, ugyanaz a válasz jött, de immár legyintve: Maga szerint normális? Ez van.

Fotó: Novák Katalin / Facebook

Végül egyetlen diákot talált a Népszava újságírója, aki azt mondta, magától jött. „Az iskolát meghívták, hogy részt vehessünk az ünnepségen, mi pedig éltünk a lehetőséggel” – mondta kissé hivatalos stílusban a beszámoló szerint.

A Magyar Narancs cikkének a megjelenése után a fideszes Gyulai Hírlap hat, helyi iskolaigazgató által aláírt nyilatkozatot tett közzé, miszerint a polgármester „minden gyulai nevelési-oktatási intézményt megtisztelt azzal, hogy meghívta Novák Katalin látogatása alkalmából tartandó ünnepélyes zászlófelvonásra és őrségváltásra. Az intézmények pedagógiai programjaiknak megfelelően saját szervezésben éltek a meghívással. A meghívás nem kötelezettséget, hanem lehetőséget biztosított”.