Nyolcszáz diákot hívtak Novák Katalin gyulai zászlófelvonásához

Novák Katalin köztársasági elnök beiktatásakor megígérte, hogy ellátogatok hazánk valamennyi vármegyéjébe. Idén elsőként Békés vármegyén a sor.

A Magyar Narancshoz szerzett ennek kapcsán egy levelet, melyben a gyulai Implom József Általános Iskola egyik hatodik osztályának osztályfőnöke a gyerekek szüleit tájékoztatja arról, hogy január 24-én, szerdán Novák Katalin köztársasági elnök felkeresi a gyulai várat. „Dr. Görgényi Ernő polgármester úr meghívását tolmácsolva hívják és várják a tanulókat és pedagóguskísérőiket ezen egyedi és ünnepélyes eseményre.”

Az osztályfőnök jelezte a szülőknek, hogy osztályfőnöki órán erről már beszéltek a gyerekekkel. Az államfő „január 24-én délelőtt fél 9-kor érkezik a várba, s aznap ott lesz a köztársasági elnök hivatala. A vár előtt pedig ünnepélyes zászlófelvonásra és őrségváltásra kerül majd sor, éppen úgy, ahogy a Sándor-palota előtt szokás.” A tanár azt is megírta, hogy „mindez turistalátványossága és elismert eseménye a budai várnak”.

A lap szerint a diákokat kivezényelték az eseményre, ám a Gyulai Tankerületi Központ szerint ez „nem felel meg a valóságnak, nincs szó diákok kivezényléséről”. Mivel a zászlódelvonás Gyulán egyedi, különleges alkalom, csupán tájékoztatták a gyulai iskolákat róla.A részvétel önkéntes, az iskolák visszajelzése alapján 800 diák és 82 kísérő megy el az eseményre” – közölték.

A polgármesteren kívül tehát a helyi tankerület és az oktatók is meghívták a diákokat az eseményre, a Sándor Palota hivatalos válasza szerint viszont a köztársasági elnöknek „nem volt tudomása arról, hogy a gyulai polgármester meghívja a helyi általános iskolás diákokat” az eseményre, de „megtisztelő gesztusnak” tartják ezt, és „szeretettel” várják a „kicsiket és nagyokat” egyaránt.