Navracsics: Elakadtak az Erasmusról szóló tárgyalások

Elakadtak az Erasmus és a Horizon Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között, erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt a PaP lengyel hírügynökségnek, vette észre a 444.hu.

Navracsics fogalmazása szerint az uniós tárgyalópartnereiknek nincs bátorsága további lépéseket tenni a probléma megoldására, mert az Európai Parlament zsarolja őket. A lap emlékeztet, az Európai Bizottság még tavaly januárban jelentette be, hogy kizárja az alapítványi egyetemeket az Erasmus és Horizon programjaiból, mert kormánypárti politikusok és Fideszhez köthető üzletemberek ülnek a kuratóriumokban.

Navracsics először azt mondta, lemond, ha miatta nem sikerül 2023 márciusáig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás. November végén aztán három hónap türelmi időt kért a magyar kormány a Bizottságtól, végül december végén bejelentették, hogy Pannónia programmal segítenek az Erasmusból kieső modellváltó egyetemeknek.