Pannónia Programot indít az Erasmusból kiszorult modellváltó egyetemeknek a kormány

Útjára indul a modelltváltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program, ezt a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára jelentette be. Hankó Balázs szerint a jövő évben 10 milliárd forint áll rendelkezésre ennek megvalósítására. A forrás 20 százaléka, 2 milliárd forint arra szolgál majd, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók.

Hankó a sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg 10 ezer diák, tanár és kutató vesz részt csereprogramokban, ám a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi 20 ezret. Úgy számolnak, jövőre 8 ezer diák, oktató és kutató szerezhet nemzetközi tapasztalatokat a világ bármelyik felsőoktatási intézményében. Az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350–500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja a Pannónia Program.

A program pályázati felhívása a tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján jelent meg. Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje január 29-e. A kuratórium február végéig döntést hoznak és április végéig a szerződéseket is megkötik.

A program azért jött létre, mert a kormány és az EU közötti vita miatt a modellváltáson átesett magyar intézmények kieshetnek a Horizont Európa kutatási és az Erasmus+-diákcsereprogramokból, ami hatalmas érvágás. Az Európai Bizottság többek között azt kifogásolta, hogy miniszterek, kormánypárti politikusok és a Fideszhez köthető üzletemberek kerültek be az egyetemeket irányító alapítványok kuratóriumába.

A Telex azt írja, Hankó Balázs nemrég azt nyilatkozta, hogy a Pannónia Program nem az Erasmus+ pótléka lesz, mert továbbra is törekednek a megegyezésre az unióval, és egyébként is szerettek volna egy új nemzetköziesítési programot elindítani.