Vidéki mentősöket vezényelnek Budapestre, hogy ne omoljon össze a fővárosi ellátás

„Főigazgató bajtárs egyértelművé tette számunkra, hogy bármelyik mentőegység bármikor távolabbi területre, leginkább Budapestre vezényelhető” – áll abban az RTL által megszerzett decemberi levélben, melyben egy megyei vezető mentőtiszt tájékoztatta a megyei mentőállomás-vezetőket a kialakult helyzetről.

Az RTL Híradóból kiderült, ezeket a mentőegységeket Budapest átjelentkezteti saját egységként is, ami azt jelenti, budapestiek adják az esetkocsinak a feladatot. A levélben a vezető úgy fogalmazott, az eljárás ellen „utólagosan lehet reklamálni, de attól senkinek nem lesz aznap könnyebb, így inkább készüljenek a lehetőségre”.

Egy, az RTL Híradónak név nélkül nyilatkozó mentős szerint van, hogy naponta 20 autót rendelnek a fővárosba, akár egészen távolról, Pécsről vagy Szombathelyről is. Úgy véli, ezzel a lépéssel csak a statisztikát javítják. Hasonlóan nyilatkozott Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke,

aki szerint a vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás.

Egy mentőautó, ha a fővárosba vezénylik, Budapesten kívül a vidéki helyén is szerepel a statisztikában. Az RTL-nek az Országos Mentőszolgálat nem árulta el, miért van szükség a vidéki mentőegységek Budapestre irányítására. Annyit mondtak, a betegek érdekében minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására.