Gulyás: Hétfőn tesz bejelentést Lázár János a Budapestre tervezett „mini-Dubajról”

Csütörtök van, vagyis a szerdai kormányülés után a szokásokhoz híven Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta a Kormányinfót a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében.

Gulyás Gergelyt újságírók kérdezték arról, hogy valóban felépítenék-e Dubajt a Nyugati pályaudvar mögé, a Rákosrendező pályaudvar területén arab befektetők? A miniszter elismerte, valóban létezik az a beruházásterv, aminek része az is, hogy vizuálisan a Hősök tere mögé egy 220–240 méter magas felhőkarcolót építenének.

Igazak a hírek, vannak ilyen tervek

– mondta Gulyás a Telex tudósítása szerint, de semmi egyebet nem tud most mondani a Kormányinfón, mert a beruházásról majd hétfőn fog bejelentést tenni Lázár János építésügyi miniszter.

A szerdai kormányülésről azt mondta Gulyás Gergely, hogy Brüsszelben két kérdésben van vita: az egyik a költségvetés módosítása, a másik Ukrajna EU-s csatlakozása. Mint mondta, a magyar kormány mindkét intézkedést indokolatlannak tartja, a költségvetésnél „rosszak a számok” szerinte, ráadásul Magyarországtól „jogellenesen” tartanak vissza pénzeket.

A kamatstopokkal kapcsolatban is hoztak döntéseket, melyek szerint a kis- és közepes vállalkozások kamatstopját április 1-ig, a lakossági kamatstopot pedig július 1-ig hosszabbítják meg. Úgy látják, hogy a jelenlegi kamatszint mellett ennek fenntartása indokolt. Szintén július 1-ig hosszabbodik meg a diákhitelre vonatkozó kamatstop is.

Pályázati támogatást nyújt a kormány zöldenergia tárolására a vállalkozások számára. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, korábban a kabinet mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági napelemes rendszerek telepítésére és energiatárolási kapacitás létrehozására. Ezt a vállalkozásokra is kiterjesztik, amelyek a tárolókapacitás kialakítására költségvetési, később pedig a helyreállítási alapból (RRF) előfinanszírozott támogatást kaphatnak. A programhoz rendszerhasználatidíj-kedvezmény is társul.